Rouwverwerking

Bij een overlijden komen er veel emoties op je af. Veel mensen hebben het idee dat ze de eerste periode geleefd worden. Je bent druk met het regelen van de uitvaart en nalatenschap. Ook laten veel mensen om je heen wat van zich horen. Er komt echter ook een moment waneer alle emoties een plekje moeten krijgen. Je moet leren leven met een groot gemis. Iedereen verwerkt rouw op zijn of haar eigen manier. Niets is goed of fout. Ieder rouwproces is uniek in de duur en intensiteit.

Fasen rouwverwerking

Ondanks dat iedereen op zijn eigen manier rouwt heeft psychiater Kubler-Ross vijf rouwfasen omschreven.

1. Ontkenning

Ontkenning is een afweermechanisme. Door ontkenning beschermt de persoon zichzelf voor het verdriet en alle emoties die bij rouwverwerking naar boven komen. Vaak laat een persoon de realiteit langzaam binnen.

2. Protest (of boosheid)

Een persoon is in deze fase boos en protesteert tegen de verdrietige ervaring. Soms schuift een persoon de schuld bij iemand anders zoals een arts in de schoenen.

3. Onderhandelen, verwerken en vechten

Wanneer men door de fase van boosheid heen is komt een fase waarin veel mensen het verlies proberen te verwerken. Soms stellen mensen zich in deze fasen doelen; bijvoorbeeld een bepaalde sport oppakken. In sommige gevallen is dit een vluchtweg.

4. Depressie

Wanneer het verdriet niet langer te ontkennen is volgt vaak een fase van depressie. Iemand voelt zich vaak machteloos, onbegrepen en sluit zich soms af van de buitenwereld. De kans op isolatie van de buitenwereld is in deze fase groot.

5. Aanvaarding

Op den duur komt een fase van acceptatie. In deze fase krijgt het verdriet en het gemis een plek. Ook wordt langzaam aan een nieuw leven gebouwd.

Online platform

Verdergaan na een verlies is niet gemakkelijk. Praten met lotgenoten kan helpen en troost bieden. Op het forum kun je verhalen en tips van anderen lezen, maar ook zelf ervaringen delen. Dit kan je in deze moeilijke periode troost bieden en helpen om het verdriet een plek te geven. Of wellicht heb je zelf tips voor anderen over het omgaan met verdriet. Monuta heeft om deze reden een online platform gecreëerd waar lotgenoten met elkaar kunnen praten. Wellicht helpt het ” Wie troost mij” platform jou ook in deze moeilijke tijd.

Hulp bij rouwverwerking

Soms kom je er niet alleen uit. Dit is helemaal niet erg en heel begrijpelijk. Gelukkig zijn er veel instanties die je kunnen helpen in deze lastige periode. Vraag je huisarts welke instanties er zijn in jouw buurt.