Bij een erfenis kan het soms om veel geld gaan. Dit kan best wel eens voor problemen zorgen. Hoe doe je dat als er onderling ruzie ontstaat over de verdeling van de erfenis of wat als er stiekem cadeaus worden toegestopt of je het idee hebt dat de erfenis verkeerd terecht komt? Hoe voorkom je gedoe bij het verdelen van de erfenis? Wij geven je de nodige tips!
Hoe voorkom je problemen bij de verdeling van de erfenis?
Toch kun je zelf best veel doen om gedoe over de verdeling te voorkomen. Wij zetten een paar goede tips voor je op een rijtje:
- Zet alles goed op papier
- Praat over jouw erfenis
- Niet teveel mensen bij eerste afspraak notaris
- Blijf communiceren
1. Zet alles goed op papier
Om discussies te voorkomen is het verstandig om jouw wensen zo goed mogelijk vast te laten leggen. Hoe completer en hoe duidelijker, hoe beter. Op het moment dat zaken goed op papier staan, kan hier eigenlijk bijna geen discussie over ontstaan. Dit is immers hoe jij het wil regelen. Verandert er iets belangrijks in jouw situatie? Ga je bijvoorbeeld scheiden of krijg je een nieuwe partner? Dan is het verstandig om alles nog eens even opnieuw onder de loep te nemen en eventueel aan te passen. Een verouderd testament kan voor heel wat problemen zorgen. Zorg er dus voor dat alles up-to-date blijft en check iedere vijf jaar of jouw testament nog overeenkomst met jouw huidige wensen.
Denk er bij het vastleggen van jouw wensen goed aan om alles duidelijk te beschrijven. Door heel concreet op papier te zetten wat iedereen precies erft, is er minder reden voor discussie. Daarnaast is het ook goed om het verdelen van de taken van te voren met bijvoorbeeld jouw kinderen te bespreken en op papier te zetten. Wie denk jij dat geschikt is als executeur en wil hij/zij deze taak ook op zich nemen. Hiermee voorkom je vervelende situaties.
2. Praat over jouw erfenis
Doodgaan doen we allemaal. Toch rust hier nog altijd een soort taboe op. We praten hier niet graag over. Toch is dit wel belangrijk. Heb het met jouw kinderen over geldzaken en over wat er moet gebeuren als jij er niet meer bent en waarom. Dit geeft jou de kans om jouw keuzes toe te lichten. Laat ook vooral weten waar bijvoorbeeld belangrijke papieren liggen en geef aan wat zij kunnen verwachten als het om de erfenis gaat. Zo kun je samen ook bekijken of het wellicht slim is om aan estate planning te doen om op die manier erfbelasting uit te sparen. Heb het ook over de uitvaart en jouw wensen op dat gebied. Op die manier kan hier ook geen onduidelijkheid meer over ontstaan.
3. Niet teveel mensen bij eerste afspraak bij notaris
Hoe meer mensen er bij de eerste afspraak met de notaris zijn, hoe rommeliger het wordt. Probeer het aantal aanwezigen dan ook in eerste instantie zoveel mogelijk te beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld alleen aan partner en kinderen. Zijn er nog andere erfgenamen, dan komen die op een later moment aan bod. Door het aantal aanwezigen te beperken zorg je ervoor dat iedereen de aandacht krijgt die hij/zij verdient en ook de gelegenheid krijgt om vragen te stellen.
4. Blijf communiceren
Op het moment dat een dierbare komt te overlijden moet er veel geregeld worden, maar spelen ook emoties een grote rol. Iedereen gaat op een andere manier om met het verlies en dat kan best botsen. In dit soort situatie ontstaan dan ook makkelijk conflicten. Probeer vooral in je achterhoofd te houden dat jullie intenties ongetwijfeld goed zijn. Niemand zit te wachten op ruzie. Probeer dan ook een beetje begrip voor elkaar te hebben en blijf vooral met elkaar communiceren. Probeer frustraties direct uit te praten, zodat de spanning zich niet gaat opbouwen en geef ook duidelijk aan dat je de relatie graag goed wil houden.
Is er eenmaal een conflict? Ook dan blijft communicatie ontzettend belangrijk. Zolang jullie on ‘speaking terms’ zijn kun je een advocaat buiten de deur houden en zou je bijvoorbeeld een mediator kunnen inschakelen om te bemiddelen. Dit zorgt ervoor dat jullie samen tot een oplossing komen en jullie niet tegenover elkaar komen te staan in de rechtbank.
Mediator of advocaat
Heb je toch te maken met een conflict over het verdelen van de erfenis en kan komen jullie hier samen niet meer uit? Een mediator of advocaat kan je hierbij helpen. Is er nog goed overleg mogelijk en hebben jullie allebei nog de wil om er samen uit te komen? Dan helpt een mediator jullie om weer met de neuzen in dezelfde richting te komen. Is er van goed overleg geen sprake meer, dan kun je voor hulp terecht bij een van onze gespecialiseerde advocaten. Neem gerust contact met hen op voor gratis advies over jouw situatie!