De vrouw had haar man verloren in het jaar 2014. Zij dacht financieel wel gebakken te zitten, want haar man had vier levensverzekeringen afgesloten, wist ze, die wel 7 ton waard waren. Bij drie van deze verzekeringen was de vrouw als echtgenote opgegeven en zou dus recht hebben op een deel van dit geld samen met kinderen en de andere erfgenamen. Later kwam de aap uit de mouw: ze bleken niet getrouwd te zijn!
Vrouw stelt tussenpersoon verzekering aansprakelijk
Tijdens hun relatie sloot de man vier levensverzekeringen af. Bij één ervan heeft hij de naam van de echtgenote genoemd, maar bij de andere drie wordt alleen ‘echtgenote, kinderen of erfgenamen’ vermeld. Het stel is echter nooit getrouwd. Dat betekent dat er officieel geen echtgenote is. De vrouw is van mening dat het wel duidelijk is dat zij bedoeld wordt met de term echtgenote. Ook al zijn ze niet gehuwd. Zij vindt dat de verzekeringsadviseur hen had moeten waarschuwen dat op deze manier de partner de levensverzekering onmogelijk kan innen. De vrouw besloot dan ook naar de rechter te stappen om de adviseur aansprakelijk te stellen. Helaas zonder resultaat.
Uitspraak rechter
De rechter gaf de vrouw geen gelijk. De adviseur mag ervan uit gaan dat de man heel goed wist wie hij in zijn polis wilde meenemen. Hij wist zelf ook wel of hij niet getrouwd is of wel. Daarbij heeft de vrouw zelf een handtekening gezet onder de polis bij het afsluiten van de ‘echtgenote-polis.’ De adviseur mag er dan vanuit gaan dat ze gehuwd zijn. De rechter vindt dat hij niet nalatig is geweest en dat hij de man en vrouw daar niet extra op hoefde te attenderen.
Voorbedachte rade
De rechter overweegt ook de mogelijkheid dat de man dit met voorbedachte rade op deze manier heeft ingevuld, zodat alleen zijn kinderen en andere erfgenamen recht hadden op de uitkering. Wel krijgt de vrouw natuurlijk haar helft van de eerste polis die is afgesloten, omdat daar haar naam wel echt benoemd. De vrouw draait op voor de procedurekosten van €2000 euro.