“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Het leek allemaal zo mooi. Op 1 juni 2016 stapten Michou en Jeroen uit Voorburg in het huwelijksbootje en vertrokken samen voor een mooie huwelijksreis naar de Dominicaanse Republiek. Niemand had kunnen voorspellen dat het noodlot toe zou slaan. Twaalf dagen nadat zij elkaar het ja-woord gaven kwamen zowel Michou als Jeroen tijdens hun huwelijksreis te overlijden. Zij stierven 23 minuten na elkaar aan voedselvergiftiging. Al snel ontstond er een discussie over de erfenis. Want wie was in dit geval de rechtmatige erfgenaam?

Langstlevende

Helaas had het stel geen testament of huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Zij waren in gemeenschap van goederen getrouwd, waardoor de erfenis in eerste instantie bestemd is voor de langstlevende partner. In dit geval was dat Jeroen. Hij overleed 23 minuten na Michou. Dit zou dus betekenen dat de erfenis vervolgens over zou gaan op de familie van Jeroen.

Erfenis verdelen?

Doordat er sprake was van een uitzonderlijke situatie was er eerst nog sprake van dat de erfenis tussen de twee familie verdeeld zou worden. Dit was het oordeel van de rechtbank in Den Haag. Al met al ging het om ongeveer 100.000 euro en de overwaarde van het huis van het stel. De moeder van Jeroen kon zich hier echter niet in vinden. Zij was van mening dat ook in deze situatie de wet gevolgd zou moeten worden en besloot de uitspraak van de rechtbank aan te vechten.

Erfenis toch naar moeder

Uiteindelijk krijgt de moeder toch gelijk. Het gerechtshof heeft zich over de zaak gebogen en is tot de conclusie gekomen dat ook in dit geval de wet leidend is. De hele erfenis gaat dus naar de moeder van Jeroen. Dit tot groot verdriet van de familie van Michou. “We zijn verbijsterd dat het rechtssysteem zo werkt. Het gaat ons niet om het geld, maar om rechtvaardigheid. Deze uitspraak doet geen recht aan de nagedachtenis die wij hebben aan Michou en Jeroen”, aldus de broer van Michou. De familie van Michou heeft nog de mogelijkheid om de zaak voor de leggen aan de Hoge Raad. Op dit moment is het echter nog niet duidelijk of zij dit ook gaan doen.