“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Een steenrijke man trouwde op huwelijkse voorwaarden met zijn veel jongere vrouw. Hij besloot 10 miljoen op een gezamenlijke rekening te storten. Uiteindelijk trok de Belastingdienst aan de bel. De vrouw moest hier ongeveer 1 miljoen euro aan schenkbelasting over betalen. De vrouw was het hier niet mee eens en besloot actie te ondernemen. En met succes! De Hoge Raad bepaalde inderdaad dat de vrouw geen schenkbelasting hoeft te betalen over dit bedrag. Experts zien hier mogelijkheden voor mensen als zij hun huis als gemeenschappelijk bezit willen maken.

Algehele uitsluiting, storting van €10 miljoen op de gezamenlijke rekening

Het verschil tussen de man en de vrouw was groot. Hij was steenrijk en goed voor maar liefst €150 miljoen. Zijn veel jongere vrouw bracht maar weinig in. Zij stapten in het huwelijksbootje en besloten huwelijkse voorwaarden met algehele uitsluiting van gemeenschap van goederen op te laten stellen. Behalve de gemeenschappelijke rekening, die was wel gezamenlijk. Dit was dan ook precies de rekening waarop hij 10 miljoen besloot te storten. Vier jaar later overleed de man en kreeg de vrouw bericht van de Belastingdienst. Of zij schenkbelasting over €5 miljoen wilde betalen. Dit komt neer op zo’n €1 miljoen aan schenkbelasting.

Belastingvrij vermogen gemeenschappelijk maken

Uiteindelijk blijkt dat deze claim van de Belastingdienst dus onterecht is. De rekening en alles wat hierop stond was gezamenlijk bezit. De vrouw kreeg dan ook gelijk en hoefde de schenkbelasting niet te betalen. De zaak heeft rechtsgeleerden echter wel bezig gehouden. Over dit vraagstuk bestaat dan ook al jarenlang onzekerheid. Want bij een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen wordt alles 50-50 van de partners. De partner met minder kapitaal hoeft hierover geen belasting te betalen. Maar geldt dat ook als je slechts een gedeelte gemeenschappelijk wil maken om op die manier hoge belasting te vermijden? Ja, zo oordeelde dus de Hoge Raad.

Een logisch oordeel

Het oordeel wordt door veel juristen als logisch bestempeld. Want als het stel getrouwd zou zijn in gemeenschap van goederen zou de man zijn vrouw €75 miljoen rijker hebben gemaakt, zónder dat daarover belasting betaald hoefde te worden (los van de erfbelasting dan). De Belastingdienst houdt overigens al jaren vol dat dit soort zaken als schenking wordt gezien. Door het arrest is er eindelijk meer zekerheid gekomen dat de Belastingdienst er toch naast zit.
Doorslaggevend voor het oordeel van de Hoge Raad was dat een vereiste voor een schenking is dat de vermogensoverdracht voltooid moet zijn. Bij een beperkte gemeenschap van goederen is dat niet het geval, omdat de waarde kan stijgen of dalen of een schuldeiser van de partner kan beslag leggen.