“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

We hebben het regelmatig over onze digitale erfenis. In deze tijd van inloggen met gebruikersnamen en wachtwoorden is het belangrijk om ook anderen van deze informatie op de hoogte te stellen of het in ieder geval ergens te noteren. Hoe belangrijk dit is bleek laatst maar weer. Een investeringsbedrijf dat belegde in digitale valuta verloor hun directeur. Hij kwam te overlijden. Toen pas, bleek dat niemand het wachtwoord wist van zijn digitale portemonnee. Hierin zat maar liefst 126 miljoen euro aan Bitcoins, Ether en Litecoin.

Eén laptop

Alle transacties werden gedaan vanaf één laptop, waar alleen deze directeur toegang toe had. Toen hij tijdens een reis naar India kwam te overlijden werd pas duidelijk hoezeer hij zich druk maakte om de veiligheid van zijn klanten. “De voorraad is niet toegankelijk en een deel is mogelijk verdwenen”, zo zegt het bedrijf.

Twijfel

De investeerders twijfelen aan het hele verhaal. Binnen de internationale cryptowereld begint het zelfs langzaamaan een schandaal van serieuze proporties te worden. Het gonst van de geruchten en het bedrijf wordt her en der al beschuldigd van oplichting. De klanten willen hun geld terug!

Ingewikkeld

Het terugkrijgen van het geld is nog niet zo gemakkelijk. De beveiliging van de digitale portemonnees is erg ingewikkeld. Het wachtwoord is cruciaal. De kans dat dit wachtwoord gehackt kan worden is in dit geval nihil. Dus als de directeur het wachtwoord nergens heeft opgeschreven, wordt dit een heel lastige opgave. Tot zover heeft het bedrijf het wachtwoord nog niet kunnen achterhalen.

Geruchten en bedreigingen

De investeerders zijn boos, heel boos. Zo zijn er al geruchten dat er na de dood van de directeur nog transacties zouden zijn gedaan en dat hij dus helemaal niet dood is. De man zou met hun geld aan de haal zijn gegaan. Zelfs zijn weduwe is met de dood bedreigd. Om claims en rechtszaken te voorkomen heeft het bedrijf bescherming tegen schuldeisers aangevraagd bij de rechtbank. Ook zijn zij druk op zoek naar geldschieters die garant kunnen staan voor een deel van het door klanten geïnvesteerde geld. Daarnaast zijn zij op zoek naar een goede hacker die het wachtwoord kan kraken.