“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Een 54-jarige man uit Schoonebeek was benoemd tot executeur testamentair van zijn tante. Hij was dus verantwoordelijk voor de verdeling van de erfenis onder de erfgenamen. In plaats van het verdelen van de nalatenschap besloot hij de complete erfenis achterover te drukken. In totaal wist hij 155.000 euro te verduisteren.

Afpersing

Zeven jaar lang boekte hij geld uit de nalatenschap over naar zijn eigen rekening. Uiteindelijk trokken de erfgenamen aan de bel en viel hij door de mand. Onlangs verscheen hij voor de rechter. Volgens hem moest hij het geld wel verduisteren, omdat hij werd afgeperst door een criminele bende uit het buitenland. Zij dwongen hem om iedere keer grote sommen geld over te maken. De man had hier echter geen enkel bewijs van. De rechtbank achtte deze verklaring dan ook erg ongeloofwaardig.

Spijt

Tijdens de zitting heeft de man spijt betuigd richting de erfgenamen van de tante. Toch blijkt dit niet uit zijn handelen. „Hij heeft geen stappen genomen om het geld terug te betalen en blijft vasthouden aan een ongeloofwaardig verhaal. Voor de gedupeerde familieleden is dat zeer onbevredigend. Hij heeft forse financiële schade berokkend en het vertrouwen van de andere erfgenamen beschaamd”, aldus de rechter.

Geen cel, maar wel terugbetalen

De officier van justitie eiste een jaar gevangenisstraf. Hier ging de rechter heel bewust niet in mee. „We vinden het van groot belang dat hij zijn baan houdt en zo snel mogelijk het verduisterde bedrag kan terugbetalen, zodat de nalatenschap kan worden afgewikkeld.” Hij zal het hele bedrag moeten terugbetalen. Doet hij dit niet, dan kan er alsnog celstraf volgen. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 240 uur.