“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Financieel advies bij een erfenis. De ING helpt graag!

27 sep, 2021 | Erfenis ontvangen | ING
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Het is prettig om samen te kijken naar onze dromen, doelen en wensen

“Mijn vader ging met hartklachten het ziekenhuis in. Daar leek de goede kant op te gaan, maar het liep allemaal anders.” De 92-jarige vader van Marianne Verstraten woonde nog zelfstandig. “Hij vond het maar niks in zo’n ziekenhuis, met drie andere mensen op een kamer. Dit speelde allemaal in maart 2020, aan het begin van de coronapandemie. Het was een heel onrustige tijd. Twee keer werd er iemand op zijn kamer weggehaald omdat het vermoeden bestond dat ze corona hadden. Gelukkig was dat steeds vals alarm.”

Deuren op slot

“Omdat mijn vader erg verzwakt was, hebben we gezorgd dat hij kon revalideren in een verpleeghuis. Daar begon de ellende al de volgende dag. De deuren gingen dicht voor bezoek omdat er een coronauitbraak was. We konden hem alleen nog maar bellen. In het begin hadden we nog hoop dat hij snel weer naar huis zou kunnen. Hij was oefeningen aan het doen met een fysiotherapeut. En hij kon nog grapjes maken. Maar na een paar dagen werd hij heel moe. Hij had geen eetlust meer en hij werd erg somber. We konden hem aan de telefoon ook niet meer opbeuren. Ik voelde me enorm machteloos.”

“We hadden ook alleen maar telefonisch contact over zijn situatie met het afdelingshoofd. Uiteindelijk is hij positief getest op corona. Hij werd naar een afdeling gebracht met andere coronapatiënten. Gelukkig mochten mijn broer en ik die middag even bij hem zijn. Hij lag aan de beademing en wij moesten van top tot teen in beschermende kleding. ’s Nachts – ik lag net in bed – werden we gebeld door de verzorging. Of we weer wilden komen. We hebben de hele nacht en een halve dag aan zijn bed gezeten. Halverwege de middag overleed hij.”

Emotioneel: het ouderlijk huis leeghalen

“Daarna moest er – door alle emoties heen – van alles worden geregeld. De uitvaart, zonder genodigden. En de grootste klus: ons ouderlijk huis leeghalen. Drie verdiepingen die tot de nok toe gevuld waren met spullen. Vooral mijn broer heeft veel werk verzet om uit te zoeken wat van waarde was – financieel, maar vooral ook emotioneel. Er kwamen veel herinneringen naar boven.”

“De woning hebben we goed kunnen verkopen. De kapster van mijn vader, die altijd bij hem aan huis kwam, had ons verteld dat ze interesse had. We zijn er samen uitgekomen.”

Behoorlijk wat geld op de rekening

“We hadden opeens behoorlijk wat geld op de rekening staan. We vroegen ons af hoe we daar het beste mee konden omgaan. De spaarrekening levert weinig op. En beleggen vonden we best interessant, maar ook wel spannend. Daarom heb ik om advies gevraagd bij onze bank. Via de website van ING kon ik een gesprek inplannen met een vermogensadviseur.”

De afspraak verliep via een ING Beeldgesprek. “Ik had daar niet zulke hoge verwachtingen van, ook omdat ik voor m’n werk in de afgelopen maanden al veel via Zoom en Teams had moeten vergaderen. Maar de adviseur van ING, Joey Robbers, gaf me het gevoel alsof we gewoon tegenover elkaar zaten. Hij werkte ook vanuit huis, in zijn werkkamer. Het voelde meteen vertrouwd. En het is toch ook wel fijn dat je er de deur niet voor uit hoeft.”

“We namen de tijd om onszelf voor te stellen en ik heb in grote lijnen verteld hoe wij er financieel voor stonden. Joey had eigenlijk nog wat informatie over onze situatie nodig, zoals onze pensioengegevens. Ik had dat niet goed voorbereid, dus dat had ik niet paraat. Daarom bood hij aan om een nieuwe afspraak in te plannen. Mijn partner zou ook bij dat gesprek aansluiten.”

Gesprek over dromen, doelen en wensen

“In het tweede gesprek, ook weer online, gingen we meer de diepte in. Joey nam met ons de bezittingen en schulden door en onze inkomsten, nu en later. Hij vroeg ook wat onze dromen, doelen en wensen waren. We houden al jaren een overzicht bij van inkomsten en uitgaven. Maar het was verhelderend om samen met hem te bespreken waar we nu staan en waar we over een paar jaar willen zijn.”

“Doordat we zo stilstonden bij onze situatie en onze ideeën over de toekomst kwamen we er ook achter dat we onze reserves nog behoorlijk moeten aanspreken. We hadden intussen al een flink bedrag gereserveerd voor een grote verbouwing van ons huis. En dan zijn er nog de kinderen. Ze zijn 18 en 15 jaar oud. De oudste heeft nu een tussenjaar genomen, maar we houden er rekening mee dat ze allebei gaan studeren. En dat ze op kamers gaan. Dat is best duur. Natuurlijk is het goed als ze een bijbaan vinden, maar we willen ze graag financieel een handje helpen.”

Tips om geld te besparen

“Zo zijn er nog wel meer kostenposten, zoals autorijlessen voor de kinderen. Daarnaast zouden we best over een tijdje wat minder willen gaan werken. Maar we hebben allebei een eigen bedrijf en we bouwen geen pensioen op. Met dat alles in het achterhoofd rekende Joey ons voor dat het op het moment niet heel zinvol zou zijn om te gaan beleggen. Op geen enkel moment kreeg ik het idee dat hij ons in een bepaalde richting wilde duwen. We kregen echt een zo objectief mogelijk financieel advies. Toen ik nog iets over onze hypotheek wilde weten, gaf Joey aan dat hij ons in contact kon brengen met een ING-collega die daarin gespecialiseerd is. Maar hij had toch al wat tips die ons geld besparen.”

“We hebben afgesproken dat het initiatief bij ons ligt om nog eens contact op te nemen. Als onze situatie verandert. Of als we onze plannen bijstellen. Of als we de hoofdprijs in de loterij winnen… Ik weet in elk geval zeker dat hij bereid is om met ons mee te denken. Dat geeft een goed gevoel.”

Tip:
Heeft u ook een erfenis ontvangen? De ING denkt ook graag met u mee! Zij geven persoonlijk advies op maat en leggen u rustig uit welke mogelijkheden er zijn. Onderaan hun persoonlijke pagina kan je vrijblijvend het contactformulier invullen. De ING neemt vervolgens contact met je op.