“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Zijn jullie getrouwd en hebben jullie kinderen? Dan zijn jullie kinderen straks erfgenaam als jullie komen te overlijden. Maar wat nou als jouw kinderen totaal niet met geld om kunnen gaan en je bang bent dat zij de erfenis verbrassen?

Oplossing in testament

Wil je na jouw dood enige controle houden over de erfenis? Dan is het verstandig om een testament te laten opmaken. In het testament kun je op slimme manieren toch nog enige invloed uitoefenen op de manier waarop de erfgenamen met het geld omspringen.

Nalatenschap onder bewind

Wil je niet dat jouw kinderen het geld na jouw overlijden direct in handen krijgen, omdat zij misschien net 18 zijn en nog helemaal niet met geld om kunnen gaan? Dan kun je de nalatenschap onder bewind stellen. Er wordt iemand aangewezen die het geld beheert tot het moment daar is dat de kinderen hier aanspraak op kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld vastleggen dat de erfenis tot hun 21ste wordt vastgehouden en ze hun deel pas krijgen als zij officieel volwassen zijn. Je kunt zelf bepalen tot wanneer dit bewind loopt. Hierbij kan je kiezen voor bijvoorbeeld een bepaalde periode (10 jaar) of tot het kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Hierbij wordt vaak 23 jaar aangehouden, omdat de beïnvloedbare periode dan wel zo’n beetje voorbij is.

Nadeel bewind

Een nalatenschap onder bewind heeft wel een groot nadeel. Als een van de twee ouders komt te overlijden en de kinderen te horen krijgen dat zij straks nog heel lang moeten wachten op hun erfdeel, dan kan dit ervoor zorgen dat zij de nodige druk gaan uitoefenen op de langstlevende ouder om het testament aan te passen. Dit kan voor de nodige conflicten zorgen.

Geheim testament

Wil je dit voorkomen, dan is het ook mogelijk een geheim testament op te stellen. De afspraak over het bewind wordt samen met de andere afspraken op papier gezet en in een gesloten envelop aan de notaris gegeven. Deze envelop mag pas weer worden geopend als de langstlevende ouder is overleden. Pas dan krijgen de kinderen te horen dat zij toch echt nog op hun erfdeel moeten wachten. Wil een kind dit niet, dan kan hij/zij hier bezwaar tegen maken. Het kind krijgt dan zijn erfdeel, maar dit wordt dan wel gehalveerd.

Heb jij hulp nodig bij het opstellen van een testament of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens contact op met een notaris. Die kan je hier alles over vertellen.