“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

5 tips om het meeste uit jouw notarisafspraak te halen

9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Als je naar de notaris gaat, dan heb je daar een belangrijke reden voor. De notaris voert veel adviesgesprekken. Deze gesprekken kunnen bijvoorbeeld gaan over estate planning, een levenstestament, huwelijkse voorwaarden en nog vele andere onderwerpen. Zo’n bezoek is best spannend en het is belangrijk dat je je goed voorbereid zodat je al jouw vragen kunt stellen. Wij geven je hierbij graag een aantal tips om alles uit jouw afspraak te halen.

Haal alles uit jouw notarisbezoek!

Heel eerlijk… zo’n gesprek bij een notaris brengt natuurlijk ook de nodige kosten met zich mee. Zorg dus dat je goed voorbereid bent. Met deze tips lukt dat zeker!

1. Surf the web!

Lees je alvast in over het onderwerp en het thema waar jij voor komt. Zo kun je je een beetje voorbereiden op het gesprek en krijg je een idee van welke onderwerpen aan bod zullen komen.

2. Noteer je vragen

Zet alvast wat vragen die jij hebt aan de notaris op papier. Ook hierbij kan het helpen om je alvast wat in te lezen over het onderwerp. De antwoorden hoef je natuurlijk echt niet helemaal zelf uit te pluizen, juist daar heb je de notaris voor. Door jouw vragen op papier te zetten weet je ook zeker dat je niets vergeet.

3. Bedenk van de voren alvast hoe je over bepaalde zaken denkt

Stel dat jij en je partner een samenlevingscontract willen afsluiten. Hiervoor maken jullie een afspraak bij de notaris. Dan kunnen jullie alvast vooraf overleggen over wat jullie willen regelen met elkaar. Willen jullie bijvoorbeeld het inkomen delen, hoe willen jullie eventueel een gezamenlijke woning verdelen etc. Door het hier samen alvast uitgebreid over te hebben, krijg je straks bij de notaris geen onverwachte vragen waar je ter plekke een antwoord op moet verzinnen.

4. Vergeet je legitimatiebewijs niet!

De notaris is verplicht om te controleren of de gegevens die in een akte zijn opgenomen, ook kloppen met de gegevens op jouw legitimatiebewijs. Om vast te kunnen stellen dat jij ook daadwerkelijk bent wie jij zegt dat je bent, heeft de notaris jouw paspoort of ID-kaart nodig. Vergeet deze dan ook niet mee te nemen naar de afspraak.

5. Ik ga naar de notaris en neem mee…

Natuurlijk jouw legitimatiebewijs. Soms heeft de notaris ook andere documenten nodig. Heb je een bedrijf? Neem dan bijvoorbeeld de belangrijke documenten mee zoals de statuten. Wil je een testament opstellen en heb je huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract? Neem dan deze documenten mee naar de afspraak. Je kunt voorafgaand aan de afspraak ook altijd even informeren welke documenten je mee moet nemen.

Kortom: lees je in, noteer je vragen en neem belangrijke documenten mee naar de afspraak met de notaris. Zo kom je goed beslagen ten ijs en weet je zeker dat je geen belangrijke vragen vergeet te stellen.