“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Een crematie is vaak aanzienlijk goedkoper dan een begrafenis. Dit is dan ook voor veel nabestaanden de reden om toch maar voor een crematie te kiezen. Bij een op de tien families zijn de kosten doorslaggevend in het maken van deze keuze. Dit blijkt uit een onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta.

Cremeren vs begraven

Er is nogal een verschil in kosten bij begraven en cremeren. Dat heeft vooral te maken met de kosten voor het graf. Een eenpersoonsgraf kost in Nederland tussen de 3111 en 8000 euro. Hoe hoog de kosten precies zijn, ligt aan de gemeente en de begraafplaats waar je begraven wil worden. Voor een crematie inclusief gebruik van de aula betaal je gemiddeld zo’n 1415 euro. Dat is een flink verschil.

Wens overledene naleven

Het verschil in kosten kan er soms voor zorgen dat families ervoor kiezen om de wens van de overledene niet na te leven. “Dat zou niet zo moeten zijn en is ook niet goed voor de start van het rouwen. Weten dat je de uitvaart organiseert zoals de overledene had gewild draagt bij aan het verwerken van het verlies”, vertelt Monuta-topman Quinten Fraai. Hij roept mensen op om bij het vastleggen van de uitvaartwensen dan ook rekening te houden met de kosten. Op die manier kun je voorkomen dat nabestaanden dit soort moeilijke keuzes moeten maken.

De duurste en de goedkoopste optie

Dat de verschillen ontzettend groot zijn blijkt wel als je de duurste en de goedkoopste optie naast elkaar zet. De duurste begraafplaats van Nederland ligt in Groningen. Bij begraafplaats Esserveld betaal je maar liefst 7900 euro voor een graf. En zo zijn er nog negen andere begraafplaatsen met prijzen boven de 7000 euro. De goedkoopste optie is de ‘stille crematie’. Er vindt dan geen afscheidsdienst plaats. Hiervoor betaal je gemiddeld 707 euro.