“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Ruzie moeder en dochter over overlijdensschadevergoeding

27 mrt, 2018 | Algemeen, Erfenis ontvangen
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Vlak voor de geboorte van de dochter komt de vader van het kind te overlijden door een bedrijfsongeval. Er wordt een rekening met een BEM-clausule (Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarige) in het leven geroepen. Hierop wordt een overlijdensschadevergoeding (OSV) van 53.462 euro gestort. In de loop der tijd neemt de moeder geld op van de rekening om haar dochter te onderhouden. Dochter is het hier niet mee eens en daagt haar moeder nu voor de rechter.

Geld terug

De dochter is van mening dat de moeder het geld niet heeft gebruik voor haar onderhoud. Dit onder meer omdat zij lange tijd uit huis is geplaatst en bij haar tante heeft gewoond. Daarom eist zij een terugbetaling van 25.900 euro vermeerderd met rente.

Kantonrecher

De moeder geeft aan dat zij de kantonrechter om toestemming heeft gevraagd om 40.000 euro op te nemen van de betreffende rekening. Dit om in het onderhoud van de dochter te voorzien. Deze toestemming werd verleend. Daarnaast geeft zij aan dat zij wel een bijdrage aan het LBIO heeft overgemaakt toen de dochter niet bij haar woonde.

BEM-clausule

De rekening van de dochter was heel bewust beschermd d.m.v. een BEM-clausule. Dit betekent dat de moeder hier alleen geld van mocht opnemen met toestemming van de kantonrechter. Wat dat betreft heeft de moeder zich netjes aan de regels gehouden. Daarnaast kan de dochter op geen enkele manier bewijzen wat moeder in de loop der jaren wel of niet heeft uitgegeven wat betreft de kosten aan levensonderhoud.

Ongelijk

De dochter kreeg dan ook van de rechter geen gelijk. De moeder heeft het bedrag terecht opgenomen en hoeft dit niet terug te betalen.