“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Laten we beginnen bij de vraag wat grafmonumenten zijn. Grafmonumenten zijn alle vormen van sculpturen die op of bij het graf geplaatst worden ter nagedachtenis aan of ter ere van de overledene. Er zijn talloze mogelijkheden; groot, klein, glas of hout, opvallend of subtiel. De nabestaanden bespreken hun wensen vooraf met een ontwerper. Deze zorgt ervoor dat het monument voldoet aan de wensen en eisen van de nabestaanden. Vaak worden er ook accessoires toegevoegd zoals grafvaasjes, windlichten of foto’s.

Wettelijke regels

Vaak schuilt er een persoonlijke betekenis achter de keuze van het grafmonument. Het is wel van belang om op de hoogte te zijn van de wettelijke regels die gelden voor grafmonumenten. Per gemeente zijn deze regels verschillend. Je kunt ze opvragen bij de betreffende begraafplaats. Hieronder volgt meer informatie over de regelgeving met betrekking tot grafmonumenten en waar je op kunt letten bij je keuze.

Welke regels gelden er voor grafmonumenten?

Er zijn wettelijke voorschriften voor grafmonumenten. Het materiaal moet duurzaam zijn en er mogen geen scherpe punten of randen aanwezig zijn. Daarnaast dient rekening gehouden te worden met de afmetingen van het grafmonument. De gemeente heeft een verordening voor het plaatsen van monumenten. In deze verordening staan verschillende eisen waar aan voldaan moet worden om toestemming te krijgen. Je kunt deze verordening kosteloos opvragen bij de gemeente. Daarnaast zijn er ook specifieke regels van toepassing die per begraafplaats kunnen verschillen.

Welke materialen mag je gebruiken?

Het materiaal van het grafmonument mag je zelf kiezen, maar het moet wel goed bestand zijn tegen weer en wind. Het meest gebruikte materiaal is natuursteen: denk aan graniet, marmer, hardsteen of zwerfkeien. Er wordt tegenwoordig ook veel voor hout gekozen. Bijvoorbeeld eiken, teakhout en mahonie zijn populaire keuzes vanwege hun warme en natuurlijke uitstraling. Je kunt ook kiezen voor brons. Brons wordt vaak gebruikt voor vazen, beeldjes en letters vanwege zijn duurzaamheid en esthetiek. Glas is ook populair vanwege zijn transparante uiterlijk.

Plaatsing monument

Ons advies is om niet overhaast een beslissing te nemen. Neem de tijd om een passend en persoonlijk grafmonument te kiezen. Vaak krijg je daar ook goed de tijd voor, gezien de grond van het graf eerst moet rusten om verzakking te voorkomen. Ongeveer 6 maanden na begraven kan het grafmonument geplaatst worden. Is het de tweede keer dat het graf gebruikt wordt dan kan het vaak al na drie maanden. Op sommige begraafplaatsen kan het bij een tweede keer sneller. Dit is het geval als er toestemming is verleend en het monument al klaar is. Is er nog geen monument geplaatst dan ligt er vaak een tijdelijke markering.