“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

De afgelopen week was er veel te doen over thanatopraxie, ook wel bekend als licht balsemen. Thanatopraxie is een manier van opbaren, waardoor ontbinding van het lichaam van een overledene volledig wordt stilgelegd gedurende tien dagen. Dit wordt bereikt door lichaamseigen vloeistoffen te vervangen door een conserverende vloeistof.

Werkzame stof in balsemvloeistoffen

DELA heeft vorige week via een persbericht bekend gemaakt dat zij tijdelijk stoppen met het aanbieden van thanatopraxie. DELA neemt deze keuze uit voorzorg van haar thanatopracteurs: “We zetten thanatopraxie tijdelijk stop om te kunnen onderzoeken of de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers in het geding is bij deze vorm van opbaring.”

In navolging van DELA zijn ook Yarden en Monuta gestopt met het aanbieden van thanatopraxie. Echter zijn er nog genoeg uitvaartondernemers die thanatopraxie als manier van opbaren aanbieden. Waarom zijn er aanbieders van thanatopraxie die geen stapje terug doen? Wij vroegen het aan Rens van Thanatopraxie Rens de Peijper.

“In tegenstelling tot DELA, Monuta en Yarden, gaat Thanatopraxie Rens de Peijper gewoon door met het uitvoeren van thanatopraxiebehandelingen. Wij gebruiken andere balsemvloeistoffen dan DELA, namelijk van het merk ‘Genelyn’. Onze balsemvloeistoffen bevatten een andere werkzame stof. In samenwerking met Radboud Universiteit en officiële laboratoria hebben wij onze vloeistoffen uitvoerig getoetst op veiligheid voor mens en milieu. Hieruit is gebleken dat het uitvoeren van thanatopraxie met onze vloeistoffen veilig is in een goed geventileerde verzorgingsruimte. Omdat thuis situaties goede ventilatie niet kunnen garanderen, balsemen wij enkel en alleen in daarvoor geschikte verzorgingsruimtes.”

Impact op de uitvaartbranche

Rens is teleurgesteld over de manier waarop het nieuws van DELA en Yarden naar buiten is gebracht: “De wijze waarop hun beslissing naar buiten is gebracht, heeft impact op alle aanbieders van thanatopraxie. Ze doen voorkomen alsof deze manier van opbaren onveilig is voor álle thanatopracteurs. Echter zijn er veel aanbieders die balsemvloeistoffen met andere werkzame stoffen gebruiken. Balsemvloeistoffen die wel aantoonbaar veilig zijn.”

Thanatopraxie is pas sinds 2010 toegestaan in Nederland. Het is een manier van opbaren die in Nederland in opkomst is. In onze buurlanden is thanatopraxie al de vaakst toegepaste manier van opbaren. Wij vroegen Rens naar de impact van de berichtgevingen over thanatopraxie.

“Wij worden continu opgebeld door uitvaartondernemers waarmee wij samenwerken. Ze zijn ongerust en vragen zich af of zij thanatopraxie nog wel kunnen aanbieden aan nabestaanden. Wij betreuren de imagoschade die lichte balseming oploopt. Niet alleen aanbieders van thanatopraxie raken hierdoor gedupeerd, maar vooral ook nabestaanden. In sommige gevallen kunnen nabestaanden zonder thanatopraxie kort of zelfs helemaal geen afscheid nemen van hun dierbare. Dit gaat ten koste van de rouwverwerking en het laatste afscheid.”

Balsemvloeistoffen en wet- en regelgeving

Rens heeft niet alleen een onderneming in het uitvoeren van thanatopraxie. Samen met zijn vrouw, Paula Swinkels, heeft Rens een officieel opleidingsinstituut genaamd Ansata. Naast uitvaart gerelateerde educatie, levert Ansata thanatopraxie producten en uitvaartbenodigdheden, waaronder de balsemvloeistoffen van Genelyn.

“Op dit moment wordt het gebruik van balsemvloeistoffen gedoogd, want is er nog geen enkel merk officieel gelegaliseerd in Nederland. Wij zijn al drie jaar bezig met het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) om onze Genelyn balsemvloeistoffen toegelaten te krijgen op de PT 22 biociden lijst. Op dit moment bevinden we ons in de afrondende fase”, meldt Rens.

Thanatopraxie draagt bij aan een zorgeloze opbaring

Thanatopraxie is nog steeds een manier van opbaren die veilig toegepast kan worden. Bij gebruik van de juiste balsemvloeistoffen, zoals die van Genelyn, is er geen gevaar voor de thanatopracteur. Ook de nabestaanden lopen bij een opbaring na het toepassen van thanatopraxie geen enkel risico.

Thanatopraxie kan altijd worden toegepast. Door de uitmuntende conserverende werking, wordt thanatopraxie met name aanbevolen na overlijden door ernstige ziektes, zoals kanker of corona. Lees meer over hoe thanatopraxie kan bijdragen aan een mooie en zorgeloze opbaring.