Komt er een dierbare te overlijden en moet je ineens een uitvaart regelen, dan komt er heel wat op je af. Waarschijnlijk zit je met veel vragen. Wij zetten een aantal veel gestelde vragen over het regelen van een uitvaart voor je op een rij.
Ben je verplicht de verzekeraar in te schakelen?
Het is inderdaad belangrijk om de verzekeraar op de hoogte te stellen van het overlijden. Je bent echter niet verplicht om hen ook de uitvaart te laten regelen. Het staat jou vrij om zelf een uitvaartondernemer uit te kiezen en in te schakelen. In dat geval zal de verzekeraar een vergoeding uitkeren. Het voordeel van het zelf inschakelen van een uitvaartondernemer is dat je iemand kan kiezen die bij je past en dat je niet gebonden bent aan bepaalde standaard pakketten en leveranciers. Dit kan het makkelijker maken om er een echt persoonlijke uitvaart van te maken.
Wie moet de uitvaart regelen?
Is er een testament, dan kan het zijn dat hierin staat vastgelegd wie de uitvaart dient te regelen. Dit is de uitvaart-executeur. Staat er in het testament niets over de uitvaart, dan is de testament-executeur degene die de uitvaart zal regelen. Is er geen testament dan nog kan het zijn dat de overledene wel de nodige uitvaartwensen op papier heeft gezet, waarbij ook is vermeld wie hij/zij wil dat de uitvaart gaat regelen. Staat er helemaal niets op papier, dan is het maar net wie het initiatief neemt. Meestal zal dit de partner zijn of anders de kinderen. De wet verplicht echter niemand om de uitvaart de gaan regelen. Bel jij een uitvaartondernemer en geef je de opdracht om de uitvaart te gaan regelen, dan ben je daarmee ook verantwoordelijk voor de betaling hiervan.
Heeft iemand geen nabestaanden, dan zal de gemeente uiteindelijk het regelen van de uitvaart op zich nemen.
Waar moet de uitvaart plaatsvinden?
Waar de uitvaart, begrafenis of crematie plaatsvindt maakt niet uit. Het is geen probleem om buiten jouw woonplaats gecremeerd of begraven te worden. Je bent dus vrij om hier zelf een keuze in te maken. De enige beperking die er is, is dat specifieke geloofs-gebonden begraafplaatsen (zoals bijvoorbeeld de Joodse begraafplaats) mensen met een andere geloofsovertuiging mogen weigeren. Wil je in het buitenland begraven worden, dan is het verstandig om de regels van het betreffende land erop na te slaan. Ieder land kent op dit gebied namelijk zo zijn eigen regels.
Wat betreft de uitvaart ben je ook niet verplicht om dit in een uitvaartcentrum te laten plaatsvinden. Wil jij een afscheid op het strand, op het voetbalveld of in jouw stamkroeg, dan is er ook op dat vlak veel mogelijk. Een goede uitvaartondernemer kan je helpen om jouw afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken.
Is bij een crematie of begrafenis een kist verplicht?
Een kist is zeker niet verplicht. Wel moet, in het kader van de hygiëne en vervoer het lichaam bedekt zijn. Dit mag zijn d.m.v. een kist, maar hiervoor kun je bijvoorbeeld ook een wade gebruiken. Het is wel belangrijk dat het uiteindelijke omhulsel echt bedoeld is om begraven of gecremeerd te worden. Zo mag hier geen kunststof of metaal in verwerkt zijn en moet dit lucht- en waterdoorlatend zijn. Ook mag het omhulsel de ontbinding van het lichaam niet in de weg staan. Een wade is een mooi alternatief voor een kist en heeft een wat warmere en zachtere uitstraling.
Hoe lang na het overlijden vindt de uitvaart plaats?
In de Wet op de lijkbezorging is geregeld dat een overledene binnen zes werkdagen moet worden gecremeerd of begraven. In de praktijk kun je er van uit gaan dat de gemiddelde tijd tussen het overlijden en de uitvaart 4 tot 7 dagen betreft.
Mag de overledene thuis worden opgebaard?
Veel mensen vinden het een prettig idee om de overledene thuis, in de vertrouwde omgeving op te baren. Het geeft je de kans om in alle rust afscheid te nemen, waarbij je niet bent gebonden aan openingstijden. In de meeste gevallen kan dit. Overleg dit met de uitvaartverzorger. Deze zal er ook voor zorgen dat er bijvoorbeeld een koeling in huis wordt geplaatst. Het is ook mogelijk het lichaam te balsemen (thanatopraxie). In dat geval is er geen koeling meer nodig.
Mag ik mijn eigen auto gebruiken voor het vervoer van mijn overleden vader?
Over het algemeen is ook dit geen probleem. Toch kan dit per gemeente verschillen sommige gemeenten hebben de regel dat het vervoer van een overledene van of naar een crematorium of begraafplaats in een daarvoor geëigend vervoersmiddel moet gebeuren. In dat geval zal er dus officieel een lijkwagen ingeschakeld moeten worden. Is dit in jouw gemeente het geval, maar wil je eigenlijk wel een speciaal vervoersmiddel? Er zijn tal van mogelijkheden. Van een rouw-mini of hot-rod tot een koets of bakfiets.
Mag je de as van een overledene overal uitstrooien?
Officieel mag je de as niet zomaar overal uitstrooien, maar heb je hier toestemming van de eigenaar van de grond of de gemeente van nodig. Toch wordt dit over het algemeen wel gedoogd. Wil je op save spelen, dan zou je gebruik kunnen maken van het strooiveld van het crematorium. Hier zit echter vaak wel een aardig kostenplaatje aan. Denk goed na over de uiteindelijke asbestemming, want er zijn tal van opties.