“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Hijgen er schuldeisers in je nek en krijg je net op dat moment een erfenis in je schoot geworpen? Dan lijkt het misschien slim om de erfenis te verwerpen. Door de erfenis niet te aanvaarden gaat deze over naar de volgende erfgenaam (bijvoorbeeld je kinderen). Zij krijgen de erfenis, zonder dat de schuldeisers hier aan kunnen zitten. Ga je vervolgens in de schuldsanering, dan hebben de schuldeisers helemaal het nakijken. Toch werkt het niet op deze manier.

Benadeeld

Zijn er schuldeisers die benadeeld zijn, doordat jij de erfenis hebt verworpen, dan kunnen zij toch aanspraak maken op deze erfenis. Zij kunnen de rechtbank in zo’n geval vragen om te bepalen dat de erfenis vereffend wordt en een vereffenaar benoemen. De schuldeisers kunnen hun vordering dan bij deze vereffenaar indienen. Is er hiernaar niets meer over, dan zullen de kinderen ook niets meer erven.

WSNP

Daarnaast loop je door het verwerpen van de erfenis het risico dat je niet meer wordt toegelaten tot de WSNP. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je namelijk laten zien dat je de afgelopen vijf jaar te goeder trouw bent geweest.

Voorbeeld

Een voorbeeld. Een vrouw had de nalatenschap van haar dochter verworpen om haar dochter te laten erven. Hiermee had zij haar schuldeisers benadeeld. Toen zij later gebruik wilde maken van de WSNP bleek dat zij niet te goeder trouw was geweest. Zij had met haar erfdeel de schuldeisers zoveel mogelijk moeten afbetalen. Nu heeft zij de schuldeisers gedwongen om kosten te maken. Hierdoor werd zij niet toegelaten tot de WSNP. Uiteindelijk had dit dus tot gevolg dat de dochter niets van de erfenis kreeg en mevrouw zelf ook niet met een schone lei opnieuw kon beginnen.