“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

100 mensen welkom bij uitvaart, maar is dat wel realistisch?

12 mei, 2021 | Algemeen, Corona
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Op dinsdag 20 april werd besloten dat vanaf 28 april weer 100 mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart. Dit is een prettige bijeenkomst, maar in de praktijk zal het zelfden lukken om 100 mensen uit te nodigen.

Aula’s, kerk, zalen of buitenlucht

Het blijft zo dat in binnenruimtes je de anderhalve meter afstand nog steeds moet waarborgen. De meeste locaties zijn dan niet groot genoeg om een groter aantal mensen te ontvangen dan 50. “In de praktijk maakt het weinig verschil,” zegt Peter Vermeer van Vermeer Uitvaartzorg. “Er kunnen nu vaak niet meer dan vijftig à zestig mensen bij een uitvaart zijn.” 100 mensen uitnodigen kan eigenlijk alleen op een aantal bijzonder grote locaties, in kerken of bij uitvaarten in de buitenlucht.

Coronaregels

Voor uitvaartondernemers zijn de coronaregels soms best een uitdaging. De begeleiding van de mensen ziet er nu wat anders uit dan voorheen. Zij zijn nu drukker met de sturing in de aula of de kerk zelf. Vermeer merkt wel dat men wel begripvol reageert op het feit dat er een maximum aantal bezoekers is toegestaan. Vaak kiest men ook voor een kleinere groep, signaleert hij. “Maar vooral na afloop van de uitvaart willen de mensen die het overlijden van dichtbij meemaken de regels nog weleens vergeten”, vertelt hij.

Een compacte uitvaart

Kirsten Boerema van Kirsten Boerema Uitvaartverzorging probeert vooraf de coronamaatregelen tijdens een uitvaart zo goed mogelijk uit te leggen bij de mensen. “Bovendien kan je als uitvaartondernemer zelf al rekening houden met bijvoorbeeld het inrichten van de zaal. Er wordt vaak een fysieke barrière geplaats. Denk aan een rij tafels tijdens een condoleance. De familie ervaart dit vaak als prettig dat er met je meegedacht wordt. Als er gemeld wordt dat er maar 50 mensen aanwezig mogen zijn, is men wel eerst teleurgesteld. En toch zijn er ook goede verhalen over zo’n compacte uitvaart. Een uitspraak als: ‘dan spreek je alle mensen tenminste,’ hoor ik ook wel eens en dat is natuurlijk erg prettig”, aldus Boerema.

Condoleances

Het opheffen van de avondklok zorgt ervoor dat het ondertussen weer mogelijk is om condoleances ’s avonds te houden. Heel fijn, want op deze manier kunnen er meer mensen aanwezig zijn en hebben zij geen problemen met bijvoorbeeld werk of school.