“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Er worden nogal wat fouten gemaakt in de aanslagen erfbelasting van de Belastingdienst. Notarissen trekken hierover aan de bel en het CDA vraagt om opheldering.

Achterstand

Door problemen met de systemen had de Belastingdienst een flinke achterstand bij het verwerken van de aanslagen erfbelasting. Erfgenamen moesten maandenlang wachten op duidelijkheid. Om dit op te lossen werd de afgelopen twee maanden een zomertaskforce van honderdvijftig man ingezet om deze achterstand weg te werken. De stroom aan blauwe enveloppen is weer op gang gekomen. Maar notarissen trekken nu aan de bel. Het valt hen op dat er momenteel wel erg veel fouten worden gemaakt.

Fouten

“Bij veel aanslagen zien we fouten. Daarnaast krijgen we sterk de indruk dat de eenvoudige zaken worden opgepakt en de moeilijkere zaken blijven liggen”, zo zegt Lucienne van de Geld van Netwerk Notarissen. Dit beeld wordt ook bevestigd door Aniel Autar van de vereniging van erfrechtnotarissen EPN. “We zien veel foute aanslagen en foute voorlopige aanslagen. Het lijkt er op dat er even snel wat werkstudenten zijn ingehuurd. Daar ga je de oorlog niet mee winnen”.

Inkomsten mislopen

Opvallend is dat de fouten die worden gemaakt vaak in nadeel zijn van de fiscus. De Belastingdienst loopt op deze manier inkomsten mis. “Wij wijzen onze cliënten wel op de fouten die zijn gemaakt, maar of zij dit vervolgens ook melden bij de Belastingdienst is nog maar de vraag. Uiteindelijk gaat dit de schatkist weer geld kosten”, aldus Autar.

Opheldering

Het CDA vraagt om opheldering. Zo willen zij onder anderen weten hoe het zomertaskforce is samengesteld. Het ministerie van Financiën geeft aan dat de medewerkers geen werkstudenten zijn, maar mensen van de Belastingdienst die tijdelijk zijn vrijgemaakt om dit werk op te pakken. Overigens krijgt de Belastingdienst geen meldingen dat de kwaliteit van de aanslagen afneemt en ook uit steekproeven blijkt niet dat er veel fouten worden gemaakt.

Rouwverwerking

Toch zien notarissen in de praktijk dat het wel degelijk vaak fout gaat en niet alleen in complexe zaken. “Er zijn ook collega’s die in relatief eenvoudige erfenissen foute aanslagen binnen hebben gekregen. Zulke fouten van de Belastingdienst herstellen kost tijd en geld voor erfgenamen, want notarissen moeten in bezwaar gaan”, zo zegt Van der Geld. Autar voegt daar aan toe dat mensen op deze manier ook niet aan hun rouwverwerking toekomen.