“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Wat kan een werkgever doen voor een werknemer in rouw

17 mei, 2022 | Algemeen, Rouw
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Op het moment dat je een dierbare verliest heeft dit een grote impact op je hele leven. Alles staat even stil. Er moet veel geregeld worden en uiteindelijk is daar de uitvaart. Toch begint het allemaal eigenlijk pas als de uitvaart voorbij is. Na al het geregel en als de rust weer is wedergekeerd heb je pas tijd voor rouw.

Misschien heb je het idee dat je dit alleen moet doen, maar dat is niet zo. Er zijn genoeg mensen om je heen die je hierbij kunnen helpen. Een hiervan is jouw werkgever. Wat kan jouw werkgever doen om ervoor te zorgen dat jij hier goed doorheen komt?

Effecten van rouw op het werk

Het verlies van een dierbare doet iets met een mens en kan ook veel effect hebben op het dagelijks leven en op je werk. Misschien functioneer je minder goed of moet je je een poosje ziekmelden, omdat je echt even tijd voor jezelf nodig hebt. Aan de andere kant biedt het werk ook een bepaalde houvast. Een stuk regelmaat en afleiding die je niet moet onderschatten. Iemand in de rouw zal een nieuwe balans moeten vinden en dat kost tijd.

Wat kan de werkgever doen?

Een werkgever kan je hier bij helpen. Op welke manier is de vraag. Iedereen is anders en iedereen heeft hierin andere behoeften. Ga vooral het gesprek aan met jouw werkgever om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Is er ruimte voor rouwverlof? Of misschien wil je graag jouw werkdagen (tijdelijk) wat anders indelen. Loop jij ergens tegenaan? Meldt dit dan ook vooral. Doordat ieder rouwproces anders is, is het voor de werkgever ook best moeilijk om in te schatten wat in jouw situatie verstandig is. Praat vooral met elkaar en zoek samen naar oplossingen.

Trap op de rem

Gaat het niet goed? Durf dan ook op de rem te trappen en pak de tijd die je nodig hebt. Aan de andere kant heeft de werkgever ook de verantwoordelijkheid om op de rem te trappen als iemand zich als vlucht compleet onderdompelt in het werk. Op die manier help je elkaar en heb je hopelijk snel de balans gevonden die je nodig hebt om weer verder te gaan.