Er zijn steeds meer samengestelde gezinnen in Nederland. Gezinnen waarvan de vrouw of de man al eerder getrouwd is geweest en soms ook al kinderen had. Deze man of vrouw trouwt opnieuw en zo ontstaat een samengesteld gezin. Maar hoe zit het als je bent hertrouwd met de erfenis?
Geen testament
Is er geen testament, dan is de man of vrouw waar je op het moment van overlijden mee bent getrouwd de wettelijke erfgenaam. Daarnaast hebben jouw biologische kinderen recht op hun kindsdeel. Stiefkinderen zijn wettelijk gezien geen erfgenaam. De kinderen kunnen hun kindsdeel pas opeisen op het moment dat jouw partner is overleden. Hier zullen dus op moeten wachten. Dit kan soms de nodige problemen opleveren.
Wel een testament
Wil je zelf bepalen wie jouw erfgenamen zijn en hier bijvoorbeeld ook de stiefkinderen in meenemen, dan kun je dat regelen via een testament. Hiervoor kun je terecht bij een notaris. In het testament kun je in detail regelen wie wat erft en hoe alles na jouw dood geregeld wordt. Dit kan heel prettig zijn.
Oud testament
Ga je scheiden en had je destijds een testament waarin jou toenmalige partner als erfgenaam stond benoemd, dan is het belangrijk om dit te wijzigen. Dit gebeurt namelijk niet automatisch bij de scheiding. Je zult hiervoor echt naar de notaris moeten om een nieuw testament op te stellen. Doe je dit niet, dan is jouw ex dus erfgenaam en dat is waarschijnlijk niet de bedoeling. Hou dit dus altijd in de gaten en zorg dat jouw testament up-to-date blijft!
Bereid de nabestaanden vast voor
Helemaal in samengestelde gezinnen kunnen er gemakkelijk conflicten ontstaan over de erfenis. De kinderen willen hun kindsdeel en zitten er niet op te wachten dat zij moeten wachten dat jouw nieuwe partner is overleden. Of misschien gunnen ze jouw nieuwe partner zijn deel van de erfenis niet. Dit kan vervelende situaties opleveren.
In de praktijk blijkt vaak dat conflicten vooral ontstaan als nabestaanden worden geconfronteerd met iets dat zij niet hadden verwacht. Door van te voren alvast met jouw familieleden over dit onderwerp te praten en te vertellen hoe alles is geregeld en waarom, zorg je ervoor dat zij niet voor verrassingen komen te staan en kun je een hoop ellende voorkomen.
Ga dus zeker het gesprek aan. Verloop dit gesprek al heel vervelend, dan weet je genoeg en is het misschien verstandig om alsnog een notaris in de arm te nemen voor het opstellen van een testament.