“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Ben je alleenstaand ouder en krijgen jouw kinderen een erfenis, dan kan dit nogal wat gevolgen hebben. Zo moest mevrouw Siderius uit Amsterdam haar toeslagen terugbetalen aan de Belastingdienst.

Huurtoeslag terugbetalen

Mevrouw Siderius is gescheiden. Zij heeft twee kinderen van 10 en 18 jaar oud. In 2005 komt haar ex-man te overlijden. Op zijn sterfbed geeft de man aan dat zijn zoons het geld uit de erfenis pas na hun 24ste mogen gebruiken. Eind 2007 valt er bij mevrouw ineens een brief van de Belastingdienst op de mat. Of zij de huurtoeslag die zij sinds 2005 heeft ontvangen wil terugbetalen. Dit omdat door de erfenis het gezinsinkomen te hoog zou zijn om nog in aanmerking te kunnen komen voor toeslagen.

Testament

Mevrouw geeft aan dat het de bedoeling is dat de kinderen tot hun 24ste niet aan de erfenis komen. Dit was de laatste wens van haar ex-man en hier wil zij aan voldoen. Helaas staat het niet goed in het testament, waardoor de Belastingdienst zich niets aantrekt van deze afspraak. Zij moest de huurtoeslag van bijna 10.000 euro toch terugbetalen.

Rechtszaken

Uiteindelijk kwam mevrouw er niet uit met de Belastingdienst en raakte zij diep in de financiële problemen. Helaas is zij niet de enige die hier tegenaan loopt. Jaarlijks raken heel wat mensen hun recht op toeslagen of een uitkering kwijt, doordat hun kinderen een erfenis hebben ontvangen. Hoe vaak dit precies gebeurt is niet duidelijk. Wel zijn er ondertussen meerdere rechtszaken gevoerd over dit onderwerp.

Gezinsinkomen

Huurtoeslag en een bijstandsuitkering zijn in eenoudergezinnen voor het hele gezin bedoeld. Daarom wordt er bij het toekennen hiervan ook gekeken naar het gezinsvermogen. Het geld van minderjarige kinderen hoort dan bij het gezinsvermogen. Ligt dit boven de 12.040 euro, dan kom je niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering. In het verleden is dit probleem al eens aangekaart. Toen is besloten het zo te houden om ‘ongewenste gedragseffecten’ niet in de hand te werken. De toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken gaf aan dat zij bang waren dat minderjarige kinderen dan bezittingen of geld zou worden nagelaten om dit buiten het vermogen van de ouder te houden.

Geld van de kinderen

Uiteindelijk kunnen gemeenten en de Belastingdienst ouders dus min of meer dwingen om het geld van hun kinderen te gebruiken voor dagelijkse uitgaven. Hierdoor is het vermogen van kinderen dus niet goed beschermd. In een testament is dit wel af te dichten. Hier moet dan een clausule in opgenomen worden voor Belegging Erfenis en ander gelden Minderjarige (BEM). Zo’n BEM-clausule zorgt ervoor dat een spaarrekening van een minderjarige niet zonder tussenkomst van een kantonrechter kan worden leeggehaald.

Rechter

Heb je geen testament met zo’n clausule, maar loop je wel tegen dit probleem aan? Ook dan zou je je tot de kantonrechter kunnen wenden voor een oplossing. Heb je hier hulp bij nodig? Dan helpen onze medewerkers je graag verder.