“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Mag je huwelijkse voorwaarden opmaken voor je komt te overlijden?

9,5
Klanten vertellen

1422 beoordelingen

Op het moment dat je weet dat je op korte termijn overlijdt, wil je er alles aan doen om jouw nabestaanden zo goed mogelijk achter te laten. Samen bespreek je jouw uitvaartwensen. Wellicht maak je een testament op en natuurlijk wil je ook bekijken hoe je ervoor kan zorgen dat jouw nabestaanden zo min mogelijk erfbelasting moeten betalen. Een manier om dit te doen is het opmaken van huwelijkse voorwaarden, maar helaas gaat dit niet altijd goed.

Huwelijkse voorwaarden opmaken voor overlijden

Een man en vrouw trouwen in gemeenschap van goederen. In oktober 2017 besluiten zij huwelijkse voorwaarden op te laten maken. In de huwelijkse voorwaarden wordt vastgelegd dat 90 procent van de gemeenschap van de vrouw is en 10 procent van de man. Nog geen twee maanden na deze wijziging komt de man te overlijden. Later bleek dat het stel wist dat hij niet lang meer te leven had.

Aangifte erfbelasting

Na het doen van de aangifte erfbelasting beginnen de problemen. Er ontstaat een flinke discussie met de belastinginspecteur. Uiteindelijk loopt dit zelfs uit op een rechtszaak en buigt het Hof in Amsterdam zich over de kwestie. Zij komen tot de conclusie dat de huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt toen al bekend was dat meneer ziek was. Het lijkt erop dat het doel van deze huwelijkse voorwaarden heel duidelijk het ontwijken van erfbelasting was.

Het Hof vindt het hele gebeuren erg kunstmatig overkomen en geeft aan dat zij vinden dat hier sprake is van fraus legis. Dit houdt eigenlijk in dat het stel misbruik heeft gemaakt van het recht. De wijziging van de verdeling binnen het huwelijk moet volgens hen gezien worden als een schenking. Hierdoor moet de vrouw hier toch nog belasting over betalen.