Als een dierbare komt te overlijden zal je zien dat je is er vaak veel behoefte om hem of haar te herdenken. Dit herdenken begint eigenlijk al bij de uitvaart. Vaak worden er herinneringen opgehaald en vertellen de aanwezigen elkaar wat de overledene voor hen heeft betekend.
Maar ook verderop in het rouwproces blijft het herdenken belangrijk. Dit gebeurt zowel passief als actief. Passief herinneren gebeurt iedere dag. Je komt iets tegen dat van hem of haar was en de herinneringen komen bovendrijven of je hoort muziek waardoor hij/zij ineens weer heel dichtbij lijkt. Maar veel mensen vinden het ook fijn om actief te herinneren. Even een kaarsje branden of een bloemetje neerzetten bij het graf. Vroegere tradities in ere houden, oude foto’s bekijken. Iedereen herdenkt op zijn of haar eigen manier. Wanneer je jouw nabestaande herdenkt geeft dat troost.
Bewaar herinneringen
Herinneringen zijn zo waardevol. Een mooie foto, het favoriete boek van jouw oma waar ze je altijd uit voorlas, dat zakmes van opa dat hij altijd bij zich had… Als een dierbare komt te overlijden zijn er tal van spulletjes die een bepaalde herinnering met zich meebrengen. Het kan fijn zijn om al deze herinneringen bij elkaar te bewaren. Dit kan bijvoorbeeld in een Herinner Dingen Doos. Zodra je het doosje opendoet is de overledene weer een beetje bij je! Een mooie manier om de herinnering levend te houden en iemand eigenlijk dagelijks een beetje te herdenken.
Online herdenken
Het is ook mogelijk om de overledene online te herdenken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op Facebook of Instagram een herdenkingsstatus aan te vragen. De pagina van de overledene blijft dan bestaan, maar er kunnen geen berichten meer worden geplaatst. Het is ook mogelijk om van de profielpagina een besloten gedenkplek te maken waar familie en vrienden van de overledene hem of haar kunnen herdenken en foto’s en verhalen met elkaar kunnen delen. Het kan heel fijn zijn om jouw verlies te delen met anderen die hem/haar net zo missen als jij.
Veel mensen die een dierbare hebben verloren, gaan te snel weer aan het werk. Hierdoor is de kans op een burn-out groot. Wat is jouw ervaring hiermee?
Wereld LichtjesDag
Op de tweede zondag in december is het Wereld LichtjesDag. We staan dan samen even stil bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook zijn overleden. Op deze dag worden er door heel Nederland herdenkingen georganiseerd. Er worden kaarsen aangestoken voor ieder overleden kind. Wil je niet naar een bijeenkomst gaan, maar heb je wel de behoefte om een overleden kindje te herdenken, dan kan je op deze dag natuurlijk ook zelf thuis een kaarsje aansteken.
Onze dienstverleners

Meer informatie

De kosten van een uitvaart heb je voor een deel zelf in de hand. Natuurlijk zijn er een groot aantal standaardkosten waar je rekening mee moet houden. Zoals de kosten voor de diensten van de uitvaartverzorger, de laatste verzorging van de overledene en de kosten voor...
Lees meer
Is jouw dierbare gecremeerd, dan kom je na een maand in het bezit van de as. Vervolgens is het natuurlijk de vraag wat je hiermee wil gaan doen. Je kan de as thuis houden en hiervoor een mooie urn aanschaffen, maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden. Laat je...
Lees meer
Als je besluit om jouw uitvaartwensen op papier te gaan zetten, is het wel belangrijk om te weten wat er zoal mogelijk is. Op deze pagina kun je de nodige uitvaartinspiratie opdoen. Alle onderwerpen die belangrijk zijn bij het regelen van een uitvaart komen aan bod....
Lees meer