Besloten vennootschap

Wat betekent bv?

De afkorting bv staat voor een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. De bv kan net zoals mensen van vlees en bloed rechten en plichten hebben. Je kunt ook overeenkomsten met een bv aangaan. De bv is in feite dus een ondernemer. Een bv met beperkte aansprakelijk is een rechtspersoon en heeft aandelen die het vermogen van de bv vertegenwoordigen. De bv heeft juridisch gezien een eigen zelfstandig leven.

Wat gebeurt er als de directeur overlijdt?

Als de directeur van een bv geen aandelen van de bv heeft, is hij geen eigenaar van de bv en is hij (een bijzonder soort) werknemer. Zijn dienstverband eindigt door het overlijden en zijn erfgenamen hebben geen aanspraken op de bv.

Wat gebeurt er als de directeur aandeelhouder is?

Vaak is de directeur aandeelhouder van de bv. Als je aandeelhouder bent, ben je ook deels eigenaar van de bv. De hoeveelheid aandelen bepalen de mate van het eigenaarsschap. Als een aandeelhouder komt te overlijden, krijgen zijn erfgenamen de aandelen. Zij worden dan voor dat stukje of voor het geheel eigenaar van de bv Als erfgenamen aandelen krijgen, moeten ze daar belasting over betalen. Soms kun je de belastingheffingen over de aandelen doorschuiven. Dan hoef je niet af te rekenen met de belastingdienst.

Heb je een eigen onderneming? Zorg dat je de zaken goed hebt geregeld in geval van overlijden. Schakel vandaag nog een specialist in!
LET OP: