“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Taxatie van de erfenis

  • Laat voor een eerlijke verdeling de bezittingen van de overledene taxeren.
  • Zo kan er geen discussie meer ontstaan over verschil in waarde.
  • Neem gerust contact op met onze erkende taxateurs!
9,3
Klanten vertellen

499 beoordelingen

Lees voor

Als er een dierbare komt te overlijden, is dit een emotionele gebeurtenis. Naast alle emoties waar je mee te maken krijgt, komt er veel op je af. Er moet veel geregeld worden en je krijgt te maken met zaken waar je meestal niet zo veel verstand van hebt. Na het eerste verdriet en de uitvaart moeten de bezittingen van de overledene worden verdeeld onder de nabestaanden. Maar hoe maak je nou een eerlijke verdeling? Een taxatie kan het maken van een goede en eerlijke verdeling vaak een stuk makkelijker maken.

Wat is een taxatie?

Taxeren is het inschatten van de financiële waarde van bepaalde spullen. Eigenlijk hebben al je bezittingen een bepaalde waarde. Dat betekent dat dan ook vrijwel alle bezittingen getaxeerd kunnen worden. Je kunt hierbij denken aan; servies, meubels, voertuigen (bijv. auto’s, motoren, fietsten) en verzamelingen. Aan alle bezittingen van de overledene wordt door de taxateur een bepaalde waarde gehangen die marktconform is. Daarnaast geeft de taxateur advies over de verdeling van de bezittingen. Door te bekijken wat de bezittingen van de overledene waard zijn, kun je makkelijker een eerlijke verdeling maken.

Tip:
Hebben jullie hulp nodig bij een eerlijke verdeling van de erfenis? Onze taxateurs helpen jullie graag verder. Vul vrijblijvend je gegevens in op het contactformulier en we nemen contact met je op voor meer informatie.

Emoties bij verdeling van de erfenis

Het verdelen van de erfenis en de bezittingen gebeurt meestal na de uitvaart. Jullie als nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om alle bezittingen te verkopen. Het is wel belangrijk dat alle erfgenamen zich kunnen vinden in dit besluit. Het maken van een verdeling of het nemen van het besluit tot verkoop kan behoorlijk lastig zijn, want los van financiële waarde hebben de spullen van de overledene vaak ook een emotionele waarde. Iedereen heeft emoties en herinneringen bij bepaalde bezittingen. Hierdoor loopt zo’n verdeling in de praktijk soms moeizaam. Er wil nogal eens onenigheid ontstaan over de waarde van de spullen en de manier waarop dit eerlijk verdeeld moet worden. Het inschakelen van een onafhankelijke en erkende taxateur kan vervelende discussies of zelfs ruzies voorkomen.

Waarom de erfenis taxeren?

Los van het feit dat een taxatie de verdeling vaak een stuk makkelijker maakt, kan het ook belangrijk zijn voor de aangifte van de erfbelasting. Om de hoogte van de erfbelasting te bepalen is het belangrijk om te weten wat de totale waarde van de erfenis is. Zodra dit bekend is, kan de hoogte van de erfbelasting worden vastgesteld.

Hoe gaat een taxatie in z’n werk?

De taxateur wordt door de executeur of de erfgenamen aangewezen. Zorg dat je kiest voor een onafhankelijke en erkende taxateur. De taxateur komt naar het huis van de overledene en voorziet alle bezittingen van de actuele economische waarde. Dit is de laagste waarde die door de taxateurs gehanteerd wordt. Hierdoor wordt het bedrag wat je uiteindelijk moet afdragen aan de Belastingdienst zo laag mogelijk gehouden. Vervolgens kunnen alle spullen eerlijk onder alle nabestaanden worden verdeeld. Als één erfgenaam in totale waarde meer krijgt dan de andere erfgenamen, kan de meerwaarde aan de anderen in geld worden uitbetaald. De onafhankelijke en erkende taxateurs van Value & Views komen graag langs om jullie te helpen en de bezittingen te taxeren. Vul vandaag nog vrijblijvend het contactformulier in. Zij zullen dan even contact met je opnemen om met je door te spreken wat zij voor je zouden kunnen doen.

Meer informatie