“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Wilsrechten

  • Wil de langstlevende ouder opnieuw trouwen, dan kun je je als kind beroepen op je wilsrechten.
  • Zo kun je de erfenis veilig stellen.
  • Ook als de achtergebleven ouder de erfenis er doorheen jaagt, kun je aanspraak maken op je wilsrechten.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Misschien heb je de term wilsrechten wel eens voorbij horen komen. Maar wat zijn wilsrechten nou eigenlijk precies? Wij leggen het je uit. Wanneer je ouder of ouders zijn overleden dan heb je als kind zogenoemde wilsrechten. Deze rechten staan in de wet om je als kind te beschermen als de erfenis van de overledene eigendom wordt van de andere oudere of van een stiefouder. 

Wanneer kun je je wilsrechten inroepen?

Een kind mag niet zomaar zijn of haar wilsrechten inroepen. Volgens de wet mag dit in vier specifieke situaties namelijk:

  1. De langstlevende wil opnieuw trouwen
  2. De langstlevende ouder is hertrouwd en overlijdt
  3. De stiefouder van de kinderen overlijdt
  4. Als de langstlevende ouder de erfenis er doorheen jaagt

1. De langstlevende ouder wil opnieuw trouwen

Wanneer de eerste ouder overlijdt zonder testament, dan gaat de hele erfenis naar de langstlevende echtgenoot. Als kind krijg je op dat moment eigenlijk niets behalve een vordering in geld die je pas kunt opeisen als de andere ouder ook komt te overlijden. Je kan dit zien als een soort “tegoedbon”. Wanneer de langstlevende vervolgens weer opnieuw wil gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan, kan dit voor jou het moment zijn om aan de bel te trekken. Je wilt natuurlijk niet dat bezittingen uit de erfenis straks bij de stiefouder terecht komen. Het zou zonde zijn als dierbare bezittingen op die manier uit de familie verdwijnen.

In dit soort situaties kun jij eventueel jouw wilsrechten inroepen. Door dit te doen kun je familiestukken of andere bezittingen vanuit de erfenis veiligstellen. Door jouw wilsrecht in te roepen kun je namelijk aanspraak maken op deze spullen. Je ruilt dan dus een deel van jouw “tegoedbon” in voor bezit. Dit geeft jou als kind de zekerheid dat deze spullen in de familie blijven. Je kunt jouw wilsrechten inroepen tot de maximale waarde van jouw “tegoedbon”. Het vruchtgebruik blijft wel bij de langstlevende.

Voorbeeld uit de praktijk

Om het allemaal iets makkelijker te maken, geven we je een voorbeeld. De vader van Willemijn komt te overlijden. Er is geen testament dus haar moeder (Els) krijgt als langstlevende het beheer over de hele erfenis. Willemijn heeft wel recht op haar erfdeel van 45.000 euro, maar zal dit pas ontvangen als Els is overleden. 

Twee jaar na het overlijden van haar man wordt Els opnieuw verliefd. De gelukkige is Richard. Nog twee jaar later besluiten zij te gaan trouwen. Willemijn vindt het ontzettend fijn dat haar moeder opnieuw de liefde heeft gevonden, maar ze maakt zich wel een beetje zorgen. Ze trouwen in gemeenschap van goederen en als haar moeder komt te overlijden is Richard de erfgenaam van alle spullen van Els. Hier zitten ook nog spullen bij van de vader van Willemijn, waaronder nog een oud zakhorloge van opa en een aantal andere spullen waar Willemijn wel veel waarde aan hecht.

Ze besluit zich te beroepen op haar wilsrechten en claimt deze bezittingen. De spullen blijven bij Els in huis, maar zijn nu officieel van Willemijn. De waarde hiervan wordt afgetrokken van het erfdeel van 45.000 euro dat Willemijn na Els’ overlijden zal krijgen. 

2) De langstlevende ouder is hertrouwd en overlijdt

Wanneer de langstlevende (hertrouwde) ouder overlijdt zonder testament dan gaat de erfenis automatisch naar de stiefouder. Als stiefkind kun je op dat moment direct een wilsrecht inroepen bij je stiefouder. Wanneer de langstlevende ouder en stiefouder bv. samen een huis hebben dan kan je als kind jouw deel hiervan opeisen. Zo weet je zeker dat jij krijgt waar je recht op hebt. 

3) De stiefouder van de kinderen overlijdt

Wanneer jouw stiefouder overlijdt dan kun je als kind de erfgenamen van de stiefouder vragen om jou goederen te geven met een maximale waarde die gelijk is aan de geldvordering die je als kind hebt gekregen bij het overlijden van jouw ouder. Belangrijk: deze wilsrechten kunnen in een testament worden uitgesloten.

4) Als de langstlevende ouder de erfenis er doorheen jaagt

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de langstlevende ouder niet goed met geld om kan gaan en de erfenis verbrast. Ook in dit soort situaties kun jij als kind gebruik maken van jouw wilsrechten om jouw deel van de erfenis veilig te stellen. 

Wilsrechten uitsluiten via testament

Hoewel de wilsrechtenregeling best handig is en ervoor kan zorgen dat dierbare spullen in de familie blijven, komt het vaak voor dat ze in het testament worden uitgesloten. Dit vaak vooral omdat er gewoonweg geen sterk familie gerelateerde spullen zijn, maar ook omdat de wilsrechten best ver gaan. Los van het feit dat jij dat zakhorloge van opa kan claimen, gelden wilsrechten ook op andere bezittingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huis of een auto. Op het moment dat een kind de helft van het huis claimt, gaat dat behoorlijk ver en kan dat voor problemen zorgen als de woning bijvoorbeeld verkocht moet worden. Om dit soort vervelende situaties te voorkomen kun je wilsrechten uitsluiten.  

Hoe kun je wilsrechten inroepen

Je wilsrechten inroepen doe je door een verzoek neer te leggen bij de langstlevende. Zijn er nog meer kinderen, dan moet je hen hier ook van op de hoogte stellen. Hierna stem je in goed overleg af welke bezittingen op jouw naam komen te staan. Zet alles goed op papier. Komen jullie hier niet uit, dan kan de kantonrechter hierbij helpen. 

Waarom een advocaat bij wilsrechten?

Wilsrechten zitten vrij complex in elkaar. Beroept een kind zich op zijn/haar wilsrechten, dan kan dit nogal wat teweeg brengen. Hierdoor kan er makkelijk een conflict ontstaan. Wanneer er een stiefouder bij betrokken is, kunnen de conflicten hoog oplopen wanneer deze ook recht denkt te hebben op een deel van de erfenis. Een advocaat kan bij zulke conflicten bemiddelen, adviseren of procederen. Advocaten kunnen ouders, stiefouders en kinderen helpen.

Hulp nodig?

Heb jij vragen over wilsrechten of hulp nodig van een advocaat? Neem dan gerust contact op met onze erfrecht specialisten. Zij helpen je graag!

Onze dienstverleners

Meer informatie