“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Echtgenoot – ongedaanmaking

  • Wil jij als langstlevende ouder de kinderen direct hun deel geven, dan kun je besluiten de wettelijke verdeling ongedaan te maken.
  • Dit moet binnen drie maanden geregeld worden bij de notaris.
  • Het ongedaan maken van de wettelijke verdeling heet ongedaanmaking.
9,5
Klanten vertellen

565 beoordelingen

Lees voor

Stel je voor dat je niet wilt dat jij al het geld en vermogen krijgt als je echtgenoot overleden is. Je kinderen hebben het bijvoorbeeld financieel moeilijk en kunnen het geld goed gebruiken, of je kinderen hadden samen met jouw partner een zaak, die zij uiteindelijk toch over gaan nemen. Je kunt dan de regels van de wettelijke verdeling ongedaan maken. Dit heet een ongedaanmaking.

Ongedaanmaking via notaris

Een ongedaanmaking moet door een notaris in een verklaring worden vastgelegd. Dit moet binnen drie maanden na het overlijden van de echtgenoot of geregistreerd partner gebeuren. Je moet hier dus al vrij snel na het overlijden een beslissing over nemen.

Na drie maanden kan er geen ongedaanmaking meer worden geregeld. De achtergebleven partner kan daarna alleen nog door schenkingen de erfenis aan de kinderen geven. Dit kun je doen zonder dat het gevolgen voor de schenkbelasting heeft.

Onze dienstverleners

Meer informatie