“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Erfenis na scheiding

  • Heb je een samengesteld gezin? Dan is het verstandig een testament op te stellen.
  • Hiermee kun je discussies en conflicten voorkomen.
  • Hulp nodig? Benader een van onze specialisten voor advies of hulp.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Een op de drie stellen gaan scheiden. Het komt dan ook regelmatig voor dat vader en moeder gescheiden zijn of dat er nieuwe partners zijn, die soms zelf ook kinderen hebben. Dit zijn de zogenaamde nieuw samengestelde gezinnen. Heb je te maken met zo’n samengesteld gezin, dan is het afwikkelen van de erfenis vaak een stuk ingewikkelder. Daarnaast ligt dit ook vaak gevoelig, waardoor de situatie makkelijk uit de hand kan lopen.

Testament

Helemaal als er sprake is van een samengesteld gezin, is het verstandig om je wensen vast te leggen in een testament. Het is prettig om precies te weten wat de bedoeling is, maar het zorgt er ook voor dat er geen discussie kan ontstaan over de verdeling van de bezittingen. Zo voorkom je conflicten, ruzie en de gang naar de rechter. Een gespecialiseerde notaris kan je helpen om alles op de juiste manier op papier te zetten. Voor jouw nabestaanden is dit wel zo prettig.

Casus: Wat erven de kinderen als vader een nieuwe partner heeft?

Vader en zijn nieuwe partner hebben een woning gekocht. Hoe zit het dan met de erfenis als bijvoorbeeld vader overlijdt? Is er niets geregeld en was vader niet getrouwd met zijn nieuwe partner, dan zijn de kinderen de enige erfgenamen. Zij erven vader’s deel van het huis, wat voor de nodige problemen kan zorgen. De vraag is dan of de achtergebleven partner nog in het huis kan blijven wonen. In dit geval is er wel een samenlevingscontract. Hierin is een zogenaamd verblijvingsbeding opgenomen. Dit betekent dat de overgebleven partner eigenaar wordt van de gemeenschappelijke bezittingen. Hierbij gaat het om alle goederen die op beide namen staan. Deze worden bij zo’n verblijvingsbeding van de langstlevende partner.

Verblijvingsbeding

Als vader overlijdt, gaan zijn kinderen ervan uit dat zij beiden eigenaar worden van de helft van de overwaarde van de woning. In dit geval moet de notaris hen echter laten weten dat er sprake is van een verblijvingsbeding. Volgens het verblijvingsbeding is het zo dat, als vader is komen te overlijden, zijn nieuwe partner automatisch ook eigenaar wordt van vaders aandeel in de woning.

Veel erfgenamen leggen zich bij bovenstaande situatie neer en gaan ervan uit dat zij nergens meer recht op hebben. Let op, dit is niet het geval. Via een advocaat kun je laten weten dat je als erfgenaam recht hebt op jouw legitieme portie, jouw wettelijk erfdeel. Onze erfrecht advocaten helpen je hier graag bij!

Vruchtgebruik woning

Als de kinderen besluiten hun erfdeel op te eisen, dan kan het maar zo zijn dat de achtergebleven partner alsnog het huis uit moet. Het is dan ook slim om naast het opnemen van een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract ook een testament op te maken. In het testament kun je regelen dat de achtergebleven partner tot zijn/haar dood in de woning kan blijven wonen. Dit heet het vruchtgebruik.

Conservatoir beslag

Als de verhoudingen met de nieuwe partner van vader zijn verstoord, dan kan het zijn dat er problemen komen met de verdeling. Soms moet de betaling van de overwaarde worden afgedwongen. Tot die tijd kan er conservatoir beslag op de woning worden gelegd. Dit houdt in dat aan de rechtbank wordt gevraagd om toestemming te krijgen om beslag op de woning te leggen. Het beslag zorgt ervoor dat de nieuwe partner van vader bijvoorbeeld de hypotheek niet kan verhogen of de woning kan verkopen. Als de rechter je vervolgens in het gelijk stelt dan wordt het conservatoir beslag omgezet in een executoriaal beslag. Je kunt dan, als dat nodig is, de deurwaarder op pad sturen om bij voorbeeld de woning te laten veilen.

Hulp nodig?

Zit je in een lastige situatie en kom je er zelf niet uit? Wellicht kan een van onze specialisten jou helpen. Neem gerust contact met ze op. Zij staan je graag te woord en kijken wat zij voor je kunnen doen.

Onze dienstverleners

Meer informatie