“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Schenken

  • Door slim te schenken kun je besparen op de belasting.
  • Onze dienstverleners leggen uit welke vormen van schenken er zijn.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Heb je redelijk wat vermogen? Dan is het belangrijk om te weten dat het ook mogelijk is om een deel van je vermogen te schenken bij leven. Door om op slimme manieren om te gaan met de schenkingen die je kunt doen, kun je jouw kinderen of andere dierbaren verzorgd achterlaten. Daarnaast kan slim schenken ervoor zorgen dat er minder belasting betaald hoeft te worden. Je kunt op verschillende manieren een schenking doen. Laat je altijd goed informeren welke vorm van schenken bij jouw persoonlijke situatie past.

Schenkingen en belasting

Wanneer je besluit te schenken, krijg je te maken met de belastingregels voor schenkingen. Dit heet schenkbelasting. Elk jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken. De hoogte van deze vrijstelling is afhankelijk van twee factoren:

  • De relatie met de ontvanger.
  • De waarde van de schenking. Als de waarde van de schenking hoger is dan de vrijstelling die je krijgt, moet jij of de ontvanger schenkbelasting betalen.

Zo kun je jaarlijks belastingvrij een bepaald bedrag aan je kinderen of kleinkinderen schenken en ook een schenken aan een goed doel is, onder bepaalde voorwaarden, belastingvrij.

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

Overlijden na schenking

Kom je binnen 180 dagen na de schenking te overlijden? Dan ziet de Belastingdienst deze schenking als onderdeel van de erfenis. De erfgenamen betalen hier dan erfbelasting over. Door al tijdens je leven te schenken, verklein je de erfenis en automatisch ook het bedrag aan te betalen erfbelasting. Door het doen van schenkingen kun je dus besparen op de belasting.

Schenken op papier

Je kan ook een schenking doen zonder dat er contant geld aan te pas komt. Dit noemen we schenken op papier. Dit is verstandig als je geen contant geld wilt of kan schenken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het geld in beleggingen zit. Een schenking op papier wordt bij de notaris vastgelegd. Het geld kan, tenzij je zelf anders bepaalt, pas opgeëist worden als je overlijdt.

Schenken aan goed doel

Je kunt ook besluiten periodiek te schenken aan een goed doel. Een periodieke schenking is een structurele schenking van een periode van minimaal vijf jaar. Deze schenking wordt schriftelijk vastgelegd in een schenkingsovereenkomst. Het voordeel hiervan is dat jouw schenking volledig aftrekbaar is van jouw belastbare inkomen. Dit betekent dat je een deel van je schenking terugkrijgt via de Belastingdienst. Het belastingvoordeel is afhankelijk van je inkomen.

Notaris

Wil je de schenking goed regelen en zoveel mogelijk schenk- en erfbelasting besparen? Neem dan contact op met een notaris. Deze kan je informeren over de mogelijkheden die er zijn en zal een schenkingsakte opmaken.

Onze dienstverleners

Meer informatie