“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Voortzetten hypotheek

  • Na overlijden loopt de hypotheek gewoon door. De erfgenamen erven de hoofdschuld en de bijbehorende rente.
  • Is er een overlijdensrisicoverzekering, dan kan de hypotheek (gedeeltelijk) worden beëindigd.
  • Komt de hypotheek de vervallen, dan is het goed om de fiscale gevolgen in kaart te brengen.
9,4
Klanten vertellen

680 beoordelingen

Lees voor

Het huis is over het algemeen het meest kostbare bezit maar ook de grootste uitgavenpost. Wat gebeurt er met het huis en de hypotheek na overlijden?

Hypotheek na overlijden

Na overlijden loopt de hypotheek gewoon door. De erfgenamen erven de hoofdschuld met de daarbij behorende rente. Alleen als aan de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering was gekoppeld, kan de hypotheek gedeeltelijk of geheel worden beëindigd. Het is vervolgens aan de erfgenamen om te besluiten wat er met het huis gebeurt. Zij kunnen er voor kiezen de woning en bijbehorende hypotheek aan te houden, maar verkopen is natuurlijk ook altijd mogelijk. De overwaarde of restschuld zijn voor rekening van de erfgenamen.

Overledene heeft partner die achterblijft

Staat de woning ook nog op naam van iemand anders, bijvoorbeeld de partner van de overledene, dan kan de hypotheek worden voortgezet op naam van deze persoon. Voorwaarde is wel dat het inkomen toereikend blijft om de maandlasten van de hypotheek te betalen.

Hulp van een specialist

Juist bij overlijden en de aanwezigheid van een levensverzekering waarmee de hele hypotheek of een deel daarvan afgelost kan worden, is het belangrijk om de fiscale gevolgen goed in beeld te brengen. Door het wegvallen van de hypotheek verandert er nogal wat. Het kan slim zijn om hierbij de hulp van een financieel specialist in te schakelen.

Onze dienstverleners

Meer informatie