“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Na overlijden

  • Ook na de uitvaart komt er een moeilijke periode.
  • De erfenis moet worden afgehandeld, maar daarnaast is het belangrijk om de tijd te nemen om te rouwen.
  • Was er een crematie, dan is het tijd om een asbestemming te kiezen.
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Lees voor

De uitvaart is voorbij. Na een aantal weken van drukte, geregel en veel steunbetuigingen uit je omgeving is het ineens stil. Dit is eigenlijk het moment waarop het echte rouwen begint en je pas echt tijd hebt om je te realiseren wat er precies is gebeurd.

Rouwverwerking

Het is een moeilijke periode waar iedereen op een andere manier mee omgaat. De één heeft heel veel behoefte aan steun uit zijn/haar omgeving, terwijl de ander liever alleen is. Voor de omgeving kan dit ook best lastig zijn. Moet je nou wel bellen of langsgaan of juist niet. Geef vooral aan jouw vrienden en familieleden aan waar jij behoefte aan hebt! Niets is raar. Rouwverwerking is een heel proces met zijn ups en zijn downs. Zoek vooral hulp als dat nodig is!

Herdenken

Eigenlijk beginnen we al met herdenken als iemand net is overleden. Herinneringen worden opgehaald en oude foto’s komen tevoorschijn. Herdenken kan je helpen om met het verlies om te gaan. Hoe je herdenkt is aan jou. De één bezoekt dagelijks het graf, terwijl de ander het fijn vindt om s’avonds samen met de foto van de overledene een glas wijn te drinken. Doe wat jij prettig vind en deel dit met anderen als je dat wil. Er zijn heel wat mooie fotolijsten, beeldjes en herinneringskistjes te vinden die jou kunnen helpen om een mooi plekje in je huis in te richten om te herdenken. Of misschien ben jij wat ingetogener en vind je het bijvoorbeeld mooi om een ketting te laten maken van de trouwring van jouw overleden partner. Er is van alles mogelijk.

Asbestemming en grafsteen

Is de overledene gecremeerd, dan komt een maand na het overlijden de as vrij. Je kunt de koker of urn met as ophalen bij het crematorium. Vervolgens is het tijd om te bedenken wat je verder met de as wilt doen. Dit heet de asbestemming. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de as in het bos of de tuin uit te strooien, maar een mooie urn is ook een mogelijkheid. Bekijk vooral goed welke opties er allemaal zijn en welke je aanspreken.

Erfenis

Het afwikkelen van de erfenis neemt over het algemeen best wel wat tijd in beslag. Dit zal dus iets zijn waar je ook de maanden na de uitvaart nog mee te maken krijgt. Spullen moeten worden uitgezocht en papierwerk doorgeplozen. Hopelijk lukt het jullie om alles samen goed te regelen. Toch is dit niet vanzelfsprekend. Het komt helaas maar al te vaak voor dat er onenigheid ontstaat bij de afwikkeling van de erfenis. Is dit het geval? Probeer er dan altijd eerst samen uit te komen met een mediator. Op die manier kun je proberen de verstandhouding goed te houden. Lukt dit niet, dan kan een advocaat je helpen.

Digitale erfenis

Iets wat vaak wordt vergeten is de digitale erfenis. Ons leven speelt zich steeds meer online af. Social media als Facebook, Instagram, Linkedin zijn daarin erg belangrijk. Denk eraan om de profielen van de overledene te verwijderen of om te zetten naar een herdenkingspagina.

Onze dienstverleners

Meer informatie