“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

9329 levenloos geboren kinderen geregistreerd

10 sep, 2019 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Sinds februari dit jaar kunnen ouders hun levenloos geboren kindje laten registreren bij de burgerlijke stand. Ouders maken hier massaal gebruik van. In de eerste vier maanden zijn al 9329 levenloos geboren kinderen geregistreerd.

Jaren geleden

De meeste kinderen die worden geregistreerd zijn jaren geleden overleden. Zo werd er in Eindhoven een kindje uit 1958 geregistreerd. Hieruit blijkt wel dat er veel behoefte was om ook deze kinderen officieel te laten registreren. Initiatiefneemster Natasja Geyteman is blij dat zo veel ouders gebruik maken van deze mogelijkheid. Zij begon een actie om een wetswijziging door te voeren die deze registratie mogelijk maakt. Dit nadat zij ontdekte dat haar overleden dochtertje voor de overheid nooit had bestaan. De petitie die zij in het leven riep, werd meer dan 81.000 keer ondertekend. “Voor mij is het een bevestiging dat de wet nodig was. En dan zijn dit alleen nog maar de ouders die weten dat dit tegenwoordig kan”, aldus Geyteman.

Afscheid

Naast het aantal levenloos geboren kindjes dat wordt geregistreerd, signaleren uitvaartondernemingen ook dat ouders er steeds vaker voor kiezen om op een mooie manier afscheid te nemen van kinderen die vroeg in de zwangerschap zijn overleden. Daarnaast zijn er steeds meer crematoria die speciale herdenkingsplekken inrichten voor deze kindjes.