“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Asbestemming belangrijkste reden voor ruzie na overlijden

27 jun, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Als een dierbare komt te overlijden brengt dit nogal wat emoties met zich mee. Dit in combinatie met het feit dat er in korte tijd veel geregeld moet worden kan voor ruzie binnen de familie zorgen. Helaas komt het vaak voor dat er na een overlijden ruzie ontstaat zelfs nog voor de erfenis ter sprake komt.

De asbestemming

Het grootste struikelblok bij het regelen van een uitvaart is de asbestemming. Dit is een onderwerp waar mensen het vaakst ruzie over krijgen. De één wil de as verstrooien op een strooiveld, de ander wil een ballonverstrooiing, terwijl een derde de as eigenlijk wil bewaren in een mooie urn. En zijn er meerdere kinderen, dan rijst de vraag wie krijgt de as? Gaan we het opsplitsen of is het de bedoeling dat één van de kinderen de as in bewaring houdt? En wat voor urn kiezen we dan? Een gewone standaard urn of kiezen we iets bijzonders bijvoorbeeld de Muziekurn? En hoe zit het met de kosten? De ene asbestemming brengt meer kosten met zich mee dan de andere asbestemming. Een lastig onderwerp, waarbij het eigenlijk het gemakkelijkst zou zijn als de overledene zijn/haar wensen op dit gebied al een beetje kenbaar heeft gemaakt. Helaas is dit heel vaak niet het geval.

De kosten

Een ander struikelblok zijn de kosten van de uitvaart. De één wil hier meer aan uitgeven dan de ander, waardoor hier nogal eens discussies over kunnen ontstaan. Belangrijk om te weten is dat degene die opdracht geeft tot de uitvaart ook verantwoordelijk is voor de betaling hiervan.

Tekst op de rouwkaart

Ook de tekst op de rouwkaart zorgt nogal eens voor onenigheid. Wie worden er wel en niet genoemd en in welke volgorde is vaak al een heel lastig punt. En dan moet de rest van de kaart nog worden gemaakt.

Genodigden

Wie nodigen we uit? Mag tante Agaath wel komen of toch niet? En wat doen we met ome Cor? Hoeveel mensen nodigen we eigenlijk uit. Houden we het klein of maken we er een groot afscheid van? Ook op dit gebied moeten er heel wat beslissingen worden genomen. Helemaal als de contacten binnen de familie al niet zo goed zijn kan dit voor heel wat dilemma’s zorgen. Het moet je natuurlijk niet gebeuren dat er mensen tijdens de uitvaart ruzie met elkaar gaan maken. Dit is wel het laatste waar je behoefte aan hebt.

Muziekkeuze

De muziek op een uitvaart is heel belangrijk en heel persoonlijk. Het kan heel mooi weergeven wie de overledene was en kan ook de nodige herinneringen met zich meebrengen. Soms ontstaan hier echter ook discussies over. Stel het favoriete nummer van de overledene was een heel vrolijk nummer. Kun je dit dan wel draaien of beter van niet? En wat zullen andere mensen hiervan vinden. Willen we live muziek of toch liever digitaal? De één vindt het ene mooi, de ander het andere. Best lastig.

Leg wensen vast!

Om ruzies te voorkomen zou het het mooiste zijn als alle wensen van de overledene al zijn vastgelegd. Hoe minder keuzes de nabestaanden hoeven te maken, hoe kleiner de kans op ruzie. Zorg dus voor duidelijkheid en zet je wensen op papier! Hier voorkom je een hoop ellende mee.