“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Wil jij na jouw dood begraven worden? Dan brengt dat nogal wat kosten met zich mee. Bijna ieder jaar wordt een plekje op een gemeentelijke begraafplaats duurder. Zo ook dit jaar. In 2020 kost een graf op een begraafplaats in Nederland ongeveer 100 euro meer dan in 2019.

Verschillende prijzen

De prijzen lopen nogal uiteen. Kom je bijvoorbeeld uit Groningen en wil je daar begraven worden op begraafplaats Esserveld? Dan betaal je de hoofdprijs. Met 8072 euro voor 30 jaar is dit de duurste begraafplaats van Nederland. Het goedkoopst ben je uit in Losser in Overijssel. Daar kun je voor dertig jaar een plekje reserveren voor 748 euro. Een flink verschil dus.

Gemiddelde kosten

Gemiddeld ben je voor een graf op een begraafplaats ongeveer 3200 euro kwijt. Toch blijven deze kosten ieder jaar maar stijgen en bepaalt iedere gemeente zijn eigen tarieven. De hoogste stijger dit jaar in de begraafplaats van Borne. Hier stegen de prijzen met maar liefst 20 procent. Over het algemeen stegen de prijzen in Nederland met zo’n honderd euro. Uitvaartondernemer Monuta zet ieder jaar de prijzen op een rijtje.

Prijsstijgingen

„Het is niet helder hoe die prijsstijgingen precies tot stand komen”, vertelt Naomi Samson van Monuta. „Een graf is een kostbare aanschaf en mensen willen ter voorbereiding op een uitvaart een goede vergelijking kunnen maken. Ook nabestaanden krijgen te maken met soms enorme prijsstijgingen voor graven van ouders, op het moment dat ze de grafrechten willen verlengen.”