“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Combinatie werken en rouw zorgt voor burnout

30 jul, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Onlangs kwam uit een onderzoek van het CNV naar voren dat 1 op de 10 werkenden die een dierbare heeft verloren, te maken krijgt met een burnout. Dit heeft alles te maken met de combinatie van werken en rouwen.

Ziek melden

Het onderzoek werd gedaan door Maurice de Hond. Hij ondervroeg hierbij 1100 werkenden. 44 procent van deze 1100 mensen kreeg het afgelopen jaar te maken met een overlijden, waardoor zij enkele dagen niet konden werken. Een kwart hiervan ging snel weer aan het werk. Maar een derde besloot zich korte tijd ziek te melden. 9 procent van de respondenten meldde zich voor langere tijd ziek.

Ondersteuning werkgever

Helaas bleek uit het onderzoek dat een grote groep werkenden (20 procent) te weinig ondersteuning kreeg van zijn/haar werkgever. Daarnaast vindt de helft van de respondenten dat er een flexibel rouwverlof zou moeten komen, omdat de huidige verlofregeling niet toereikend is.

Flexibel rouwverlof

Vakbond CNV pleit ook voor zo’n flexibel rouwverlof van bijvoorbeeld twee weken. Zo krijgen werknemers de kans om te rouwen zonder dat zij daar vakantiedagen voor moeten inleveren. Hiermee zal een groot aantal burnouts op de werkvloer wellicht voorkomen kunnen worden. Prettiger voor werknemers, maar ook voor werkgevers.

Jouw ervaring!

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring met dit onderwerp. Gaf jouw werkgever je alle tijd of werd er juist veel druk op de ketel gezet om weer aan het werk te gaan. Laat jouw ervaring achter in onze poll!