“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Wil je je goedkoop laten cremeren? Dan kun het het beste terecht in Amsterdam, dat kost je dan namelijk 406 euro. Wil je echter iets extra’s, dan zul je flink in de buidel moeten tasten. Voor een totaalplaatje ben je het goedkoopst uit in Overijssel. Dat blijkt uit een onderzoek van Monuta.

Grafkosten

Ieder jaar vergelijkt uitvaartondernemer Monuta de grafkosten in Nederland. Dit keer werden ook de crematiekosten vergeleken. De uitslag is opvallend. In het oosten blijkt cremeren een stuk duurder te zijn dan in het westen zegt Monuta. Zij denken dat het komt omdat in het oosten minder concurrentie is. Daarom kunnen zij zelf hun prijs bepalen. De grote prijsverschillen bij crematoria ontstaan ook omdat er vaak afwijkende verdienmodellen zijn. De één zegt: we gaan veel crematies uitvoeren terwijl de ander zich vooral concentreert op afscheidsdiensten. Dit moet wel terugverdiend worden.

Half uurtje

In Amsterdam geldt, dat wie voor de crematie nog met familie en vrienden afscheid wil nemen in de aula, bij een crematorium voor een half uurtje 838 euro moet betalen. Bij een ’duurder’ crematorium is dat 305 euro voor 45 minuten. Overigens kiezen steeds meer nabestaanden een andere locatie voor het samenzijn en doen zij dit niet meer in het crematorium.

Grondprijs

Net als vorig jaar was een begraafplaats in de Groningen de duurste plek om te liggen, met 7308 euro voor dertig jaar. Het is er bijna onmogelijk om in Groningen een plek te krijgen zegt Monuta. Nieuw in de top vijf is de Aalsmeerse begraafplaats met 6143 euro voor twintig jaar. De gemeentelijke begraafplaats in Losser in Overijssel blijft het goedkoopst met 733 euro voor twintig jaar. De gigantische prijsverschillen liggen aan zaken als de grondprijs of de mate van onderhoud dat nodig is. Ook in Limburg kan men zich goedkoop laten begraven. Ondertussen kampen veel begraafplaatsen daar met exploitatieproblemen doordat steeds minder mensen zich laten begraven. Zo kozen in Limburg vorig jaar bijna negen op de tien mensen voor een crematie. In Zeeland en Friesland koos een kleine meerderheid nog voor begraven.