“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Wanneer iemand overlijdt is er vaak een erfenis. Steeds vaker komen er erfenissen met schulden voor. Maar ook erven van een crimineel komt vaker voor dan je denkt. Dit zijn situaties waar je als erfgenaam liever niet in belandt. Voor je het weet wordt je beschuldigd van witwassen. Ga bij erfenissen altijd voorzichtig te werk en ervaar nooit zomaar een erfenis.

Beneficiair aanvaarden

Het is belangrijk de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit betekent dat je de erfenis enkel aanvaardt als er een positief saldo is (bezittingen zijn meer waard dan de schulden). Daarnaast moet je wel voorzichtig blijven en niets met de spullen doen voordat je het officieel beneficiair aanvaardt hebt. Als je jezelf voor die tijd als erfgenaam gedraagd kan je alsnog verantwoordelijk worden gehouden voor schulden. Dit overkwam een moeder van een Amsterdamse drugscrimineel. De gemeente probeerde na zijn dood de schuld op zijn erfgenamen te verhalen. De moeder van de drugscrimineel had de erfenis beneficiair aanvaardt. De rechter gaf aan dat zij echter voor die tijd al op zijn scooter rondreed en deze op haar naam had laten zetten. Zij moest de navordering van de gemeente daarom toch aanvaarden.

Grote bedragen in erfenis

Een alarmbel kan zijn wanneer er grote bedragen in de erfenis zitten. Wanneer dit geld uit illegale praktijken voortkomt is er meestal geen belasting over betaald. Wanneer je als erfgenaam weer dat het geërfde vermogen (eventueel) uit een misdrijf afkomstig is moet je melding doen bij justitie. Anders kan je als erfgenaam worden vervolgd voor het witwassen van geld. Daarnaast kan ook de betrokken notaris in problemen raken. Een notaris is verplicht om de herkomst van het geld na te gaan. Echter hebben zij niet altijd de middelen om goed onderzoek te doen.

Advies aan erfgenamen

Wees altijd extra voorzichtig als je denkt dat er sprake kan zijn van een erfenis met schulden. Heb je het vermoeden dat de overledene in het criminele circuit zaken deed? Aanvaardt de erfenis dan nooit zomaar! Wees ook bewust dat er vaak sprake is van verborgen criminaliteit waar je als erfgenaam helemaal geen weet van hebt. Om die reden raden wij aan een erfenis altijd beneficiair te aanvaarden.