“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

De feestdagen na het overlijden van je dierbare

20 dec, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

December is niet voor iedereen een feestmaand. Waar de meeste mensen genieten van heerlijke dagen met hun vrienden en familie zijn er ook mensen die hun dierbare hebben verloren. Voor hen kan het soms best moeilijk zijn om de feestdagen goed door te komen. Wij geven je een paar tips om de feestdagen zo goed mogelijk door te komen.

Wat wil jij?

Bedenk voor jezelf goed hoe jij de feestdagen het liefst door zou brengen. Ben je op zoek naar afleiding of wil je juist rust? Zet voor jezelf een planning op papier, zodat je goedbedoelde uitnodigingen makkelijker kan afslaan.

Deel je verwachtingen en wensen

Daarnaast is het belangrijk om je familieleden en vrienden duidelijk te laten weten wat jij zou willen met de feestdagen. Misschien wil jij graag rust, maar denken zij dat je afleiding nodig hebt. Op deze manier voorkom je misverstanden en teleurstellingen. Zie je er tegenop om bij iemand langs te gaan, wees hier dan eerlijk over. Wil je juist graag bij iemand op bezoek, dan is het helemaal niet gek om dit gewoon te vragen.

Herinneren

De kerst is een tijd van tradities. Iedere familie heeft daarbij zijn eigen eigenaardigheden. Het kan zijn dat door het wegvallen van een dierbare ook een traditie dreigt te verdwijnen. Denk hier wel goed over na. Misschien is het juist wel heel mooi om bepaalde tradities juist in ere te houden. Tradities brengen mooie herinneringen met zich mee en zorgen ervoor dat jouw dierbare er toch een beetje bij is. Ben je samen met familie of vrienden deel dan mooie herinneringen met elkaar. Het delen van verhalen kan heel prettig zijn.

Emoties

Wees niet bang voor je emoties. Het is echt niet gek als je ineens verdrietig bent. Deel je gevoel vooral met de mensen om je heen. Zij kunnen je steunen en ook hun emoties en verhalen met jou delen.

Denk aan jezelf!

Het belangrijkste is om aan jezelf te denken. Doe waar jij je prettig bij voelt. Jij bent de enige die kan bepalen waar je behoefte aan hebt.