“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

DELA neemt ongevraagd vingerafdrukken van overledenen

30 okt, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Afgelopen week was er veel commotie over de DELA. De uitvaartonderneming blijkt al enige tijd standaard vingerafdrukken te nemen van overledenen. Ook als de nabestaanden daar geen toestemming voor hebben gegeven. Dit om de afdrukken uiteindelijk te gebruiken voor de verkoop van kettingen en ringen aan nabestaanden.

Vingerafdruk

De kwestie kwam aan het licht toen een nabestaande genaamd Ellie haar verhaal deed bij het consumentenprogramma Radar. Na het overlijden van haar schoonvader werd zij een aantal weken later door de DELA benaderd met de vraag of zij nog een sieraad wilde laten maken van de vingerafdruk van de overledenen. Zij gaven haar hierbij meerdere opties die in prijs varieerden tussen de 124 en 1.320 euro. Ellie schrok hier behoorlijk van. Zij had namelijk nooit toestemming gegeven voor het afnemen van vingerafdrukken. Ellie vertelt:”Dat was echt verschrikkelijk. De vingerafdrukken van mijn schoonvader zijn gewoon gebruikt voor commerciële doeleinden”.

Toestemming

DELA directeur Uitvaartdiensten Chris Beaulen reageerde in het programma en gaf aan dat er in principe altijd om toestemming wordt gevraagd. Volgens hem is er altijd ‘een toestemmingsmoment’. Hij gaf echter wel aan dat de werkwijze van DELA in de loop der tijd is veranderd. “Voor 1 september vroegen wij dit altijd expliciet aan de familie. Echter, om tot een goede vingerafdruk te komen is het belangrijk dat deze afdruk zo snel mogelijk na het overlijden wordt gemaakt.” DELA kreeg te maken met mensen die spijt hadden dat zij hiervoor geen toestemming hadden gegeven. Ze hadden in eerste instantie “nee” gezegd, maar wilden eigenlijk later toch nog een vingerafdruk. Dit kon dan niet meer. Daarnaast is het zo dat als iemand overlijdt in een ziekenhuis of verzorgingshuis deze persoon door DELA wordt overgebracht naar het uitvaartcentrum. Daar is vaak geen familie aanwezig. Dit is voor DELA de reden geweest om voor de zekerheid alvast een vingerafdruk veilig te stellen. “Willen nabestaanden hier vervolgens geen gebruik van maken, dan wordt de afdruk direct uit alle systemen verwijderd”, aldus Beaulen.

Persoonsgegevens

Toch kan lang niet iedereen zich in deze werkwijze vinden. “Je wilt toch niet als nabestaande dat er vingerafdrukken worden gemaakt zonder dat daar toestemming voor wordt gegeven?”, zo stelt Radar. Ook advocaat Eric Osinga zet zo zijn vraagtekens bij de handelswijze van de DELA. “Dit mag niet zonder nabestaanden vooraf om toestemming te vragen. Een vingerafdruk valt namelijk onder persoonsgegevens die je niet zonder toestemming mag verwerken. Niet alleen lijkt mij dit juridisch onjuist gelet op de privacywetgeving, maar je kunt je afvragen of hiermee niet ook een ethische grens wordt overschreden”, aldus Osinga.

Overstag

Uiteindelijk is DELA overstag gegaan. Zij hebben ondertussen bekend gemaakt te stoppen met het zonder toestemming afnemen van vingerafdrukken van overledenen. Zij betreuren de commotie die is ontstaan.