“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

De erfbelasting is veel mensen een doorn in het oog. Na je hele leven lang hard te hebben gewerkt, daar belasting over betalen en vervolgens na je door ook nog moeten afdragen is iets waar veel mensen niet op zitten te wachten. Pim van Rijswijk heeft de oplossing. Hij maakte zijn zoontje Pim junior de jongste ondernemer van Nederland, door in zijn naam een eigen zaak te starten. Dit met als doel het vermijden van de erfbelasting.

Baby BV

De creatieve Pim van Rijswijk zet zich graag af tegen "de meest oneerlijke belasting van Nederland". Hij zocht naar een maas in de wet en lijkt deze te hebben gevonden. Zijn zoontje Pim junior kwam op 25 juli ter wereld. 5 dagen later zat zijn vader bij de notaris om hem eigenaar te maken van een nieuw bedrijf: BabyBV. De inkomsten die via deze bv binnenkomen zijn hierdoor automatisch ook van zijn zoon, waardoor hij na het overlijden van zijn vader hier geen erfbelasting over hoeft te betalen. 

Erfbelasting onterecht

Volgens Bep Bergman van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) proberen steeds meer vermogende mensen de pijn uit de erfbelasting te halen. "Dat ouders al zo snel een bedrijf oprichten voor hun kind, zien we niet vaak. Maar de techniek is bekend en wordt vooral veel toegepast met onroerend goed. Veel mensen vinden de erfbelasting ongepast en onterecht. Er is immers al eens belasting betaald over het geld waar het om gaat. Maar zodra je je laatste adem uitblaast kom de fiscus nog een keer om de hoek kijken".