“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Door vele doden vaker crematies op zondag

15 jan, 2021
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

In de winter overlijden er eigenlijk altijd meer mensen dan de rest van het jaar. Dit is de zogenaamde winterpiek. Normaal gesproken is dit voor uitvaartondernemers, uitvaartcentra en crematoria geen probleem. Maar de winterpiek in combinatie met de vele coronadoden zorgt voor veel extra uitvaarten. Hierdoor vinden steeds vaker crematies op zondag plaats.

Kouder en griepgolf

Dat het sterftecijfer in de winter hoger ligt, heeft alles te maken met de kou en met de griepgolf die ieder jaar het land teistert. Nu is hier corona bijgekomen. Hierdoor is het drukker dan normaal gesproken in de winter. Crematoria en uitvaartcentra lossen dit op door uitvaarten in de avonduren en op zondag te laten plaatsvinden. Hierdoor kunnen zij de plechtigheden wat meer spreiden. Dit is ook belangrijk met het oog op de coronaregels. Door te spreiden voorkom je dat de bezoekers van de ene uitvaart nog in de hal staan, terwijl de bezoekers voor de volgende plechtigheid al weer voor de deur staan. Dit geeft wat meer speling.

Verschil in drukte

Het valt wel op dat de drukte per crematorium of uitvaartcentrum flink kan verschillen. Zo is het bij het ene crematorium niet drukker dan normaal, terwijl ze bij het andere crematorium op hun tenen lopen. Dit zal ook alles te maken hebben met de hoeveelheid corona-besmettingen in de regio.