“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Döstӓdning; help jij jouw nabestaanden hiermee?

10 okt, 2022 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Heb jij wel eens gehoord van de term döstädning? Döstädning oftewel death cleaning is een Zweeds gebruik dat ervoor moet zorgen dat jouw nabestaanden na je dood niet worden opgezadeld met een hoop spullen. Bij döstädning ga je tijdens jouw leven alvast heel bewust jouw bezittingen ordenen. Meestal gaan mensen dit doen op het moment dat zij weten dat het niet lang meer duurt voor zij komen te overlijden.

Houden, verkopen, weggeven of weggooien

Bij döstädning ga je heel kritisch kijken welke spullen je nog wil houden en welke je weg wil doen. Zo maak een schifting van spullen die je wil houden en spullen die je wil verkopen, weggeven of weggooien. Op die manier probeer je het aantal spullen dat je in de loop der jaren hebt verzameld drastisch te verminderen. Uiteindelijk zullen alleen de echt nuttige en dierbare spullen overblijven. Dit zullen uiteindelijk ook de spullen zijn waar jouw nabestaanden gelukkig van worden.

Hoe pak je dat aan?

Begin altijd met een categorie spullen die niet al te veel sentimentele waarde heeft en waar je makkelijk afscheid van kan nemen. Besluit of je deze spullen wil houden, verkopen, weggeven of weggooien en voeg ook direct daad bij woord. Op die manier heb je in ieder geval een begin gemaakt. Zo ga je langzamerhand steeds verder en wordt het waarschijnlijk steeds moelijker om te besluiten of iets mag blijven of weg moet. Eigenlijk scheid je waardevolle erfstukken van de rommel en zorg je er zo voor dat jouw nabestaanden dit niet meer hoeven te doen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je zelf de nodige herinneringen ophaalt en eigenlijk terugkijkt op je leven.

Waarom döstädning?

Los van het feit dat je al jouw herinneringen door je handen laat gaan is döstädning vooral bedoeld om jouw nabestaanden tegemoet te komen. Hoe meer spullen jij al hebt weggedaan, hoe minder zij nog moeten doen. Op het moment dat iemand komt te overlijden komt het regelmatig voor dat spullen onder tijdsdruk uit huis moeten worden gehaald. Door deze tijdsdruk heeft de familie niet de tijd om alles zorgvuldig door te nemen en is de kans groot dat de spullen ergens op zolder of in de garage belanden. Het is voor nabestaanden uiteindelijk vaak best moeilijk om spullen van de overledene weg te doen, omdat hier ook emoties bij meespelen. Met döstädning maak je dit allemaal een stukje makkelijker.