“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Dubbelrol huisarts zorgt voor familieruzie erfenis

09 feb, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een huisarts uit Eindhoven is in de problemen gekomen door zijn dubbelrol bij de zorg voor zijn dementerende moeder. De man was zowel mantelzorger als huisarts. Zijn zus denkt dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn invloed door de rekening van zijn moeder leeg te halen voor zij kwam te overlijden. De zus stapte naar het medisch tuchtcollege.

Familieruzie

Toen de moeder in 2011 overleed ontstond er al snel een flinke familieruzie. De moeder kreeg in 2001 een hersenbloeding. Vanaf dat moment nam de huisarts de zorg voor haar op zich. Vanaf dat moment is het vermogen van de vrouw langzaam verdampt. In totaal is 400.000 euro verdwenen. Een groot deel van dit geld werd overgeboekt naar de rekening van meneer. Het gaat hier om ruim 100.000 euro.

Overtreden van gedragsregels

De zus diende een klacht in bij het medisch tuchtcollege. Zij beschuldigde haar broer van belangenverstrengeling en het overtreden van gedragsregels door geld aan te nemen. “Geld aannemen van een patiënt is niet verstandig. Een bloemetje of een boekenbon kan nog net, maar hier is echt een grens overschreden”, zo zegt advocate Berna Kramer.

Verdediging

De huisarts ging in de verdediging en vertelde dat hij al vanaf 1985 de huisarts was van zijn vader en moeder. “Ik heb geprobeerd om ze door te verwijzen naar een ander huisarts, maar dat weigerden ze. Ik had de moed niet om ze op straat te zetten. Het was geen ideale situatie, maar ik heb altijd goed voor ze gezorgd”, aldus de Eindhovenaar. Volgens hem wordt het feit dat hij huisarts is nu tegen hem gebruikt om een vervelende familieruzie uit te vechten.

Nooit wilsonbekwaam

Toen de moeder ziek werd nam meneer haar in huis. De zussen keken volgens hem niet naar haar om. Uiteindelijk werd er dementie bij haar vastgesteld en kwam zij in een gesloten inrichting terecht. Toch meent de huisarts dat de moeder nooit wilsonbekwaam is geweest. Volgens de man deden een private banker en zijn broer de bankzaken en had hij hier nooit iets mee te maken. “Ik kon niet bij haar geld en wilde er ook niets mee te maken hebben. Ik ben 35 jaar huisarts en heb nog nooit een tuchtklacht gehad. Dit doet me pijn en verdriet, maar medisch valt mij niet te verwijten.

26 februari volgt de uitspraak.