“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Erfbelasting besparen met levenstestament

08 apr, 2016 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Het aantal levenstestamenten dat wordt afgesloten groeit gestaag. Ook worden de mensen die een levenstestament afsluiten steeds jonger. In het levenstestament bepalen zij wat er met hun geld gebeurt terwijl zij nog in leven zijn, maar bijvoorbeeld door ziekte of een ongeluk niet meer in staat zijn om te handelen. Financieel kun je er een aardig wat erfbelasting mee besparen.

Groei

De afgelopen tijd groeide het aantal afgesloten levenstestamenten met ruim 20 procent. Dit blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Het aantal levenstestamenten wordt sinds 2014 bijgehouden. Het aantal steeg van zo’n 75 per dag naar ongeveer 180 per dag. In totaal werden in 2015 51.500 levenstestamenten geregistreerd.

Jonge stellen

Deze groei komt vooral doordat het levenstestament steeds jonger wordt vastgelegd. Het zijn niet meer alleen de 70-plussers die nadenken over de toekomst, maar ook bij 50 of jonger willen mensen hun wensen op dit gebied vastleggen. Ook jonge stellen die gaan scheiden zijn vaak geïnteresseerd in een levenstestament om alles voor hun kinderen veilig te stellen.

Ondernemers

Ook ondernemers tonen steeds vaker interesse in een levenstestament. Zij willen ervoor zorgen dat hun zaak blijft draaien als zij zelf geen besluiten meer kunnen nemen en zetten dit in het levenstestament op papier.

Besparen

Het vastleggen van een levenstestament kan financieel ook gunstig uitpakken. Hier kwam een man uit Tilburg achter. Dankzij het levenstestament van zijn moeder kon hij met haar instemming het vermogen al bij leven verdelen. Op die manier bespaarden zij ongeveer 80.000 euro aan erfbelasting.