Een op de drie gescheiden ouders met minderjarige kinderen geeft aan dat de ex niet welkom is bij zijn/haar uitvaart. Daarnaast zitten de meeste mensen er ook niet op te wachten om de uitvaart van de ex te bezoeken, mocht deze komen te overlijden. Dit blijkt uit een onderzoek onder gescheiden ouders van uitvaartverzekeraar Nuvema.
Schadelijk
Een opvallende uitkomst. Het lijkt erop dat een op de drie ouders hun persoonlijke problemen met elkaar zwaarder laten wegen dan het welzijn van hun kinderen. Voor kinderen is het namelijk wel heel erg heftig en zelfs schadelijk als de nog levende ouder niet bij de uitvaart van de vader of moeder wil zijn. Zij hebben op dat moment de steun van deze ouder zo hard nodig. Psycholoog Leoniek van der Maarel schreef een boek over kinderen en rouw en zegt:”Kinderen hebben die andere ouder op zo’n ingrijpend moment juist nodig voor steun en veiligheid. Als die niet bij de uitvaart is, voelt het kind zich er alleen voor staan. Je ontneemt het kind zo het recht op een waardig afscheid, want je belast het met andere emoties naast het verdriet dat er al is”.
Eigen gevoelens
Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden van gescheiden mannen of vrouwen om de uitvaart van de ex niet te bezoeken is dat zij hier geen behoefte aan hebben of dat zij spanningen bij het afscheid willen voorkomen. Een logische reden. Waarschijnlijk heb je als gescheiden man of vrouw het gevoel dat je er niet meer bij hoort. Toch zouden ouders hun eigen gevoelens op zo’n moment opzij moeten zetten, in het belang van hun rouwende kind. Dit geldt ook voor de andere aanwezige ex-familieleden. Ook zij zouden moeten inzien dat de aanwezigheid van de ouder voor het kind heel belangrijk is en hun negatieve gevoelens tegen de ex aan de kant moeten zetten.
Ouderschapsplan
Rouwdeskundige en mediator Daan Westerink is van mening dat het slim is om ouders bij de scheiding al te laten nadenken over dit onderwerp. Zij pleit ervoor dat ouders bij een scheiding in het ouderschapsplan laten vastleggen dat zij aanwezig mogen zijn op elkaars uitvaart. Zo kun je voorkomen dat de kinderen het zonder hun aanwezigheid en steun moeten doen.
Familiekwesties
Uitvaartondernemingen lijken steeds vaker te maken te krijgen met ingewikkelde familiekwesties, die soms zelfs leiden tot slaande ruzies op uitvaarten. Ex-partners zijn vaak niet welkom en wordt de toegang geweigerd. In andere gevallen mogen ze wel komen, maar moeten ze achterin zitten. Zij worden gescheiden van de kinderen, waardoor de steun voor de kinderen ontbreekt. Uit het onderzoek onder 563 gescheiden stellen met minderjarige kinderen blijkt dat 21 procent van de stellen helemaal geen contact meer met elkaar heeft. Een iets groter aantal geeft aan niet van plan te zijn naar de uitvaart van de ex te gaan. Veertig procent zegt wel te gaan. Dit in het belang van de kinderen, maar ook om zelf afscheid te kunnen nemen.
Praktijk
40 procent van de stellen zegt dus wel naar de uitvaart van de ex te gaan. Hier komt in de praktijk echter maar weinig van terecht. In werkelijkheid gaat waarschijnlijk meer dan een kwart van de gescheiden ouders niet naar de uitvaart van de ex. “Zeggen dat je wel zult gaan is makkelijker dan het ook echt doen, als het zover is. Op dat moment komen emoties om de hoek kijken als woede of schuldgevoel om de breuk. Daarnaast is er de angst voor nare reacties van ex-familieleden en vrienden tijdens de uitvaart. Misschien wil de ouder wel, maar is hij/zij bang voor ruzie en dat is wel het laatste dat je wilt op een uitvaart. In zo’n situatie is het beter om bijvoorbeeld achterin de zaal te gaan zitten of de kinderen te laten weten dat je buiten in de auto op ze wacht”, aldus Van der Maarel.
Meerderjarig
Zijn de kinderen ondertussen meerderjarig, dan wordt de animo om naar de uitvaart van de ex te gaan steeds kleiner (een derde). Ook als de kinderen meerderjarig zijn is de aanwezigheid van de andere ouder nog steeds heel belangrijk. “Bij ingrijpende gebeurtenissen zijn meestal de ouders, de eerste bij wie kinderen troost zoeken, hoe oud ze ook zijn”, zo zegt Van der Maarel.
Ongewenste familieleden
Uit het onderzoek van Nuvema kwam een top 10 rollen van ongewenste familieleden bij de uitvaart. In deze top 10 staat de ex-man op één. Op de tweede plaats staan zussen. De ex-vrouw staat op twee. Onderaan de top 10 staan schoonmoeders.