“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Facebook moet ouders toegang tot account geven

04 sep, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

De ouders van een overleden tiener uit Duitsland wilden toegang tot haar Facebookaccount. Facebook werkte nergens aan mee, dus stapten zij naar de rechter. Het gerechtshof in Karlsruhe oordeelde dat de ouders als nabestaanden recht hebben op toegang tot het Facebook-account van hun dochter.

Doodsoorzaak

In 2012 belandde het 15-jarige meisje voor een metro. Het was niet duidelijk of er sprake was van zelfdoding of niet. Om duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak wilden de ouders van het meisje toegang tot haar Facebook-pagina. De pagina werd door Facebook na haar overlijden in de herdenkingsstatus gezet. Hierdoor konden haar ouders niet meer inloggen toen zij het wachtwoord eenmaal hadden kunnen achterhalen. Uit privacyoverwegingen weigerde het internetbedrijf het account vrij te geven.

Privacy

Dit privacy-standpunt hield in de rechtszaal geen stand. De rechtbankvoorzitter gaf aan dat persoonlijke zaken als brieven en dagboeken ook aan de erfgenamen worden overgedragen. Er is geen reden om op een andere manier om te gaan met digitale informatie.