“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Geen nabestaandenuitkering postmortaal verwekt kind

26 jun, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Een vrouw raakte zwanger met het zaad van haar overleden man. Zij wilde een nabestaanden- of ANW-uitkering voor haar kind. Haar aanvraag werd afgewezen door de Sociale Verzekeringsbank. De vrouw stapte naar de rechter, maar ook rechtbank Arnhem oordeelde dat het kind geen recht heeft op deze uitkering. De uitkering is alleen bedoeld voor kinderen die al verwekt zij op het moment dat één van de ouders komt te overlijden.

Anders behandeld

De echtgenoot van de vrouw kwam in 2010 te overlijden. Voor het overlijden hadden zij al enige tijd geprobeerd zwanger te worden, maar dit was niet gelukt. In 2013, drie jaar na het overlijden van haar man, lukte het wel om zwanger te worden. Er werd een jongetje geboren. De vrouw deed een aanvraag voor een ANW-uitkering bij de Sociale Verzekeringsbank, maar deze aanvraag werd direct afgewezen. De vrouw was het hier niet mee eens. Zij vond dat zij ten onrechte anders behandeld werd dan andere moeders en stapte naar de rechter.

Plotseling

De rechter had een duidelijke uitleg voor het afwijzen van het verzoek van de vrouw. De nabestaandenuitkering is in zijn ogen een verzekering voor mensen die er plotseling alleen voor komen te staan. In dit geval is er niets plotselings. De vrouw heeft er heel bewust zelf voor gekozen om na het overlijden van haar partner een kindje te krijgen. Daarom is er geen recht op een uitkering.