“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

De tarieven van crematoria in ons land lopen nogal uiteen. Er veel onduidelijkheid over de prijzen, waardoor mensen soms na afloop een onverwacht hoge rekening op de mat krijgen.

Grote verschillen

Dit blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine. In het onderzoek werden de prijzen van 92 uitvaartcentra met elkaar vergeleken. De verschillen blijken groot. Een crematie kan bij het ene crematorium honderden euro’s duurder uitpakken dan bij het andere crematorium. Het zit hem dan niet alleen in de crematie zelf, maar ook in de prijzen van koffie en cake en eventueel extra tijd in de aula.

Duurste crematorium

Het duurst ben je uit in Lisse. Daar kost een crematie met anderhalf uur gebruik van de auto en de koffiekamer maar liefst 1.650 euro. Hiertegenover staat Maassluis. Daar ben je voor hetzelfde pakket 1.098 euro kwijt.

Transparant

Jaap Blaak, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria is het niet eens met de conclusie van Plus Magazine dat de tarieven onduidelijk zijn. “Wij proberen als branche juist zo transparant mogelijk te zien, zodat mensen precies zien waar ze wel en niet voor betalen. Maar ja, dat kan ook leiden tot ingewikkelde facturen. Ik ben een voorstander van eenvoudigere tarieven met bijvoorbeeld een vaste prijs voor alle faciliteiten gedurende een bepaalde tijd”, aldus Blaak.