“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Alleenstaanden zonder kinderen moeten tegen een gunstiger tarief kunnen nalaten aan mensen die hen dierbaar zijn. Dit vindt D66.

Op dit moment betalen erfgenamen van alleenstaanden zonder kinderen de hoofdprijs. Volgens D66 moet dit anders. Wouter Koolmees van D66 doet het voorstel om alleenstaanden zonder kinderen het recht te geven om maximaal twee personen aan te wijzen die volgens het tarief van kleinkinderen mogen ervan. Dit tarief ligt nog altijd hoger dan dat voor partners of kinderen, maar is in ieder geval goedkoper dat het tarief voor derden.

Lagere erfbelasting

D66 wil de tariefverlaging regelen door de vrijstellingen te verlagen en te schuiven met de tarieven. Op die manier zou het de overheid eigenlijk niets kosten. Als het voorstel wordt aangenomen, betalen erfgenamen van alleenstaanden zonder kinderen 18 procent erfbelasting over de eerste €120.000 boven de vrijstelling. Hierboven komt het tarief op 36 procent. Op dit moment betalen kinderen en partners 10 procent over de eerste €120.000 boven de vrijstelling en over de rest 20 procent. Alle anderen betalen 30 en 40 procent erfbelasting over hun erfenis.