“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

De afgelopen jaren zijn de opbrengsten uit erfenissen behoorlijk teruggelopen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar Nederlanders in 2011 nog 15,1 miljard euro uit nalatenschappen ontvingen was dit in 2014 nog 13,6 miljard. Een flinke daling. In 2014 lieten overleden personen gemiddeld 19.600 euro achter. Dit is ruim 2000 euro minder dan in 2011.

Welvaart

Deze terugval is best ‘bijzonder’, zo zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. “Het was tot nu toe altijd zo dat iedere generatie rijker was dan de generatie ervoor, omdat mensen ouder worden en dus meer tijd hebben om vermogen op te bouwen. Maar ook door de stijgende welvaart”.

Huizenprijzen

Volgens het CBS heeft deze terugloop te maken met de dalende huizenprijzen die behoorlijke invloed op de omvang van de nalatenschappen hebben gehad. De woning of het onroerend goed dat de overledene achterlaat is meestal het grootste deel van de erfenis. In 2014 liet bijna een derde (31 procent) van de overledenen (42.000) een woning na. De gemiddelde waarde was 136.000 euro. In 60 procent van de gevallen was er nog sprake van een hypotheekschuld.

Ruzie

Deze tegenvallende nalatenschappen zorgen nogal al eens voor spanningen bij de erfgenamen. Vooral de verkoop van de woning is een punt waar nogal eens ruzie over ontstaat. Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële  Beroepsorganisatie (KNB) ligt dit toe: “Soms wil een deel van de familie het huis direct verkopen, terwijl andere familieleden juist willen gokken op een verder aantrekkende markt en de woning liever nog even te koop laten staan. Dit probleem speelt vooral als huizen onder water staan.”

Beneficiair aanvaarden

Door de ontwikkelingen op de huizenmarkt gaven notarissen steeds vaker het advies om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit houdt in dat de erfenis alleen wordt aanvaard als er geen sprake is van schulden.

Ondertussen lijken de grootste problemen achter de rug en begint de huizenmarkt weer aan te trekken. Dit zal ook weer zo zijn invloed hebben op de nalatenschappen.